#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úzkostný pacient s kardiovaskulárními příznaky


Authors: R. Honzák 1,2;  B. Seifert 2
Authors‘ workplace: Psychiatrická katedra IPVZ, Praha vedoucí prof. MUDr. K. Chromý, CSc. 1;  Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK, Praha přednosta MUDr. B. Seifert 2
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(2): 102-106
Category: General Medicine

Overview

Autoři předkládají přehled zaměřený na typické kardiovaskulární příznaky, na něž si stěžují pacienti, jejichž základním onemocněním je úzkostná porucha. Upozorňují na vztahy některých emocí, zejména úzkosti, deprese a hněvu, ke kardiovaskulární symptomatologii. Více než třetina pacientů s nestabilní anginou pectoris či po proběhlém infarktu myokardu si stěžuje na úzkost a tato úzkost přetrvává u poloviny z nich po dobu nejméně jednoho roku. Na druhé straně psychosociální stres a úzkost vyvolávají nežádoucí změny autonomních regulačních systémů a stávají se tak vážnými kardiovaskulárními riziky, jejichž vlivy je možné a žádoucí usměrňovat. Častým problémem je rovněž komorbidita úzkostných poruch a kardiovaskulárních onemocnění, zejména ICHS, arytmií i náhlé srdeční smrti.

V článku jsou popsány faktory ovlivňující charakteristiky bolestí na hrudi, a to jak u nemocných s kardiálním onemocněním, tak u pacientů s úzkostnými poruchami a dále jsou nabídnuty algoritmy diagnostických a terapeutických postupů uspořádané tak, aby jednak minimalizovaly riziko přehlédnutí kardiálního onemocnění, ale současně zabránily nadhodnocení tohoto rizika, které ve svých důsledcích v praxi vede ke zvyšování úzkosti a posilování hypochondrických postojů úzkostných pacientů.

Klíčová slova:
úzkost – úzkostné poruchy – bolest na hrudi – diagnóza – léčba – kardiální onemocnění – funkční poruchy.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#