#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdravotní rizika xenobiotik ovlivňujících endokrinní systémII. Důsledky pro zdraví člověka a strategie prevence


Authors: De Rosa C. T.';  Pohl H. R.';  V. Bencko 2;  P. Richter 3;  Jones D. E.'
Authors‘ workplace: IDivision of Toxicology, Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR), U. S. Department of Health and Human Services, Atlanta, Georgia, USA 2Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha 3National Center for Chronic Disease Prevention and Heal
Published in: Prakt. Lék. 2001; (11): 619-623
Category:

Overview

V návaznosti na předchozí souborný referát autoři probírají potenciální zdravotní důsledky expozice látkám působícím endokrinní poruchy u lidí jak z hlediska reprodukčních poruch, tak také s ohledem na možnost transgeneračních účinků v ohrožené populaci. Zvláštní pozornost je věnována možnosti kombinovaného toxického působení přerušovačů signálů s jinými xenobiotiky. Doporučení pro budoucí výzkum se zabývají aktivitou vybraných xenobiotik in nivo a in nitro, metodami funkční toxikologie pro screening chemických látek vzhledem k jejich schopnosti vyvolávat endokrinní poruchy a biomarkery jejich expozice i účinků. Následné vzestupné nebo sestupné regulační mechanismy fyziologických procesů jsou zvažovány z hlediska kritických stadií vývojového procesu v souvislosti s časově omezenou expozicí transplacentární či během časných období postnatálního vývoje. Předmětem zájmu autorů jsou hygienicko-toxikologické a epidemiologické aspekty expozice člověka tomuto druhu xenobiotik a možné strategie prevence.

Klíčová slova:
xenobiotika - přerušovače signálů - biomarkery expozice - kombinované účinky xenobiotik - poměry reprodukce - transgenerační účinky - strategie prevence.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#