#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika a léčba hematologických poruch u selhání jater


Authors: J. Charvát
Authors‘ workplace: Pracoviště specializovaných laboratoří Úseku laboratorních metod Institut klinické a experimentální medicíny, Praha, přednosta MUDr. J. Charvát, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2001; (11): 624-625
Category:

Overview

Příčinami poruchy hemostázy u selhání funkce jater jsou:
1. trombocytopenie a trombocytopatie, 2. porušená syntéza a clearance koagulačních faktorů, 3. hyperfibrinolýza a dysfibrinogenémie, 4. aktivace endotelových buněk a možná i 5. diseminovaná intravaskulární koagulace. Základem laboratorního vyšetření je krevní obraz s manuálním diferenciálním rozpočtem, ve kterém si všímáme velikostí a tvaru trombocytů a event. přítomnosti schistocytů. Krvácivost (raději podle Ivyho) ukáže funkční stav trombocytů. Dále je nutno vyšetřit protrombinový čas, aPTT, koncentrace fibrinogenu a antitrombinu III. Euglobulinová fibrinolýza určí fibrinolytickou aktivitu plazmy. D-dimery má smysl vyšetřovat kvantitativně. Užitečné je i vyšetření koncentrace jednotlivých faktorů (II, V, VII, VIII) a proteinu C. Velmi důležité je provádět vyšetření opakovaně a sledovat dynamiku změn a účinnost terapeutických zásahů.V léčbě se zejména podává: 1. transfizze destiček, 2. čerstvě zmražené plazmy, 3. vitamin K, 4. inhibitory koagulace, 5. inhibitory fibrinolýzy, 6. heparin.

Klíčová slova:
jaterní selhání - trombocytopenie - trombocytopatie - trombocytový koncentrát - protrombinový čas - fibrinolýza - CZP - antitrombin.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#