#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inzulinová rezistence u dětí a adolescentů


Authors: J. Malinčíková 1;  D. Horáková 2;  L. Čížek 2;  J. Wiedermann 3;  M. Kopecký 4;  V. Janout 2
Authors‘ workplace: Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství LF UP a FN, Olomouc přednosta doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc. 1;  Ústav preventivního lékařství LF UP, Olomouc přednosta prof. MUDr. V. Janout, CSc. 2;  Dětská klinika LF UP a FN, Olomouc přednosta prof. MUDr. V. Mihál, CSc. 3;  Katedra antropologie a zdravovědy PdF UP, Olomouc vedoucí doc. RNDr. J. Šteigl, CSc. 4
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (4): 213-219.
Category: Original Papers

Overview

Účel studie:
Cílem práce bylo stanovit u prepubertálních i pubertálních dětí průměrné hodnoty a hranice spolehlivosti kvantitativních indexů inzulinové rezistence, zhodnotit význam těchto indexů a dalších faktorů souvisejících s metabolickým syndromem v diagnostice a patogenezi inzulinové rezistence.

Metody:
Bylo vyšetřeno 5 skupin dětí – 33 zdravých neobézních dětí v prepubertálním věku a 17 v pubertálním věku, 15 dětí s nadváhou nebo obezitou (BMI >90. percentil), 12 dětí se zvýšeným rizikem výskytu metabolického syndromu v rodinné anamnéze a 14 adolescentů s esenciální hypertenzí – u všech byly vypočítány kvantitativní homeostatické indexy inzulinové rezistence HOMA IR a QUICKI, současně byla v séru stanovena řada metabolických a jiných faktorů souvisejících s inzulinovou rezistencí.

Výsledky:
Vzestup inzulinové rezistence u obézních dětí byl provázen vedle známých metabolických symptomů inzulinové rezistence také významným vzestupem sérových koncentrací leptinu a IgG anticardiolipinu a signifikantním poklesem sérových koncentrací aFABP, TNFα a leptinových receptorů. Děti se zvýšeným rizikem metabolického syndromu se od kontrolní skupiny lišily pouze v některých metabolických ukazatelích, indexy inzulinové rezistence se však signifikantně nelišily. U chlapců s esenciální hypertenzí byly pozorovány změny pouze v některých parametrech (C-peptid, anticardiolipin IgG), HOMA IR a QUICKI byly změněny nevýznamně.

Závěr:
Výsledky potvrdily vhodnost použití homeostatických indexů inzulinové rezistence a některých dalších faktorů pro časnou diagnostiku inzulinové rezistence u dětí a adolescentů.

Klíčová slova:
obezita, inzulinová rezistence, homeostatické indexy, metabolický syndrom, prepubertální děti


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#