#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potravinové doplňky s rybími oleji – složení mastných kyselin


: E. Tvrzická;  B. Staňková;  M. Vecka;  A. Žák
: 4. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. A. Žák, DrSc.
: Čes-slov Pediat 2006; 61 (9): 513-518.
: Original Papers

Účel studie:
Vícenenasycené mastné kyseliny řady n-3 jsou esenciální nutrienty a organismus je odkázán na jejich přívod potravou. Jejich případný nedostatek je vhodné kompenzovat speciálními potravinovými doplňky. Tyto doplňky jsou často využívány jako podpůrné preparáty při léčbě hyperlipoproteinémie, obezity, diabetes mellitus 2. typu a prokoagulačních stavů; jsou také zastoupeny v enterální a parenterální výživě (zde mají význam v podpůrné léčbě kritických stavů). V distribuční síti lékáren je těchto preparátů celá řada, liší se však zastoupením účinných složek – kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové. Cílem této studie bylo porovnání jednotlivých preparátů s ohledem na složení mastných kyselin.

Metody:
Složení mastných kyselin bylo stanoveno kapilární plynovou chromatografií po jejich převedení na methylestery přímou transmethylací.

Výsledky:
Složení mastných kyselin potravinových doplňků je závislé na jejich zdroji. Většina preparátů obsahuje více než 30 mol % vícenenasycených mastných kyselin n-3, pouze u tří byl obsah nižší než 20 mol %. U dvou preparátů obsah účinných složek převýšil 60 mol %, u jednoho z nich 95 mol % v důsledku odstranění nasycených a mononenasycených mastných kyselin. Naopak devět preparátů obsahovalo téměř 10 mol % kyseliny myristové.

Závěry:
Při dávkování preparátu je třeba vzít v úvahu skutečný obsah vícenenasycených mastných kyselin, aby bylo dosaženo požadovaného účinku. Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je obsah nasycených mastných kyselin, zvláště kyseliny myristové, která je pro své lipogenní působení nežádoucí.

Klíčová slova:
vícenenasycené mastné kyseliny n-3, metabolismus lipidů, dyslipidémie, malnutrice


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#