#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Některé aspekty rodinného prostředí českých dětí. Výsledky studie ELSPAC


Authors: L. Kukla 1;  D. Hrubá 2;  M. Tyrlík 3
Authors‘ workplace: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví ;  oddělení preventivní a sociální pediatrie, Brno vedoucí prof. MUDr. J. Holčík, DrSc. 1;  Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav preventivního lékařství, Brno vedoucí prof. MUDr. Z. Brázdová, DrSc. 2;  Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Psychologický ústav, Brno vedoucí prof. PhDr. M. Svoboda, CSc. 3
Published in: Čes-slov Pediat 2006; 61 (6): 357-364.
Category: Original Papers

Overview

Nejpřirozenějším způsobem, jak si osvojit zdravý životní styl, je výchova v rodině. V této dílčí práci je obsažena charakteristika vybraných aspektů rodinného prostředí se zvláštním zaměřením na kouření, které ovlivňují děti v období od 18 měsíců do 5 let jejich věku, získaných ve studii ELSPAC. Cílem je upozornit dětské lékaře na významný počet dětí exponovaných v předškolním věku pasivnímu kouření a vyzvat je k aktivnímu přístupu při ochraně dětí před následky rizikového chování jejich rodičů.

Od matek a ošetřujících lékařů byly získány údaje o dětech z kohorty studie ELSPAC:
3400 tříletých a 4983 pětiletých. Data byla porovnávána pro děti nekouřících matek a děti matek s kuřáckou anamnézou. Výsledky byly statisticky zpracovány v programu SPSS.

Rozhodující význam pro ochranu předškolních dětí před expozicí pasivnímu kouření v rodině má nekuřácké chování matky: pokud nekouří, žije v zakouřeném prostředí jen cca 15 až 20 % dětí ve srovnání s cca 50 až 75 % exponovaných dětí kouřících matek. Docházka do předškolního zařízení významně snižuje silnou (několikahodinovou až celodenní) expozici dětí zakouřenému prostředí. Naopak víkendy představují pro děti riziko ve smyslu nárůstu zejména silné – celodenní expozice. O horším zdravotním stavu dětí nejvíce exponovaných v zakouřeném prostředí svědčí výrazně vyšší potřeba kurativní lékařské péče. Alkohol ochutnala téměř pětina tříletých a téměř čtvrtina pětiletých dětí. Naopak, mnoho pětiletých dětí výrazně zaostává v pohybových dovednostech spojených se sportem a hrou: jen asi dvě třetiny jezdí dobře na kole, umí házet malý míč, dovede hrát nějakou stolní hru. Asi čtvrtina dětí obratněji manipuluje s míčem při hraní „školky“ o stěnu a dobře plavat umí jen 4,3 % dětí.

Populaci předškolních dětí nechrání před expozicí znečistěnému ovzduší legislativa uplatňovaná k ochraně dospělých nekuřáků. Nelze ani zabránit domácímu kontaktu dítěte s alkoholem, který mu rodiče nabízejí „k ochutnání“.

Závěr:
V podmínkách českých rodin jsou děti předškolního věku exponovány účinkům legálních drog. Významnou úlohou dětských lékařů je sledování expozice pasivnímu kouření, upozorňování na její rizika, varování před „ochutnáváním“ alkoholu a podporování rozvoje pohybových dovedností dítěte cílenými dotazy a doporučeními, a iniciování přijetí existujících primárně preventivních programů profesionálními pedagogy v předškolních a školních zařízeních.

Klíčová slova:
expozice pasivnímu kouření, alkohol, pohybové dovednosti, děti, ELSPAC (Zkratky: ELSPAC = Evropská longitudinální studie těhotenství a dětství, European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood, ESPAD = The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs)


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#