#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika výživy hospitalizovaných dětí


Authors: P. Tláskal
Authors‘ workplace: Dětská poliklinika FN Motol, Prahavedoucí lékař MUDr. P. Tláskal, CSc. I. dětská klinika 2. LF UK a FN Motol, Prahapřednosta doc. MUDr. J. Janda, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 2003; (5): 304-309.
Category:

Overview

Cíl práce:
Shrnutí moderních přístupů v oblasti výživy hospitalizovaných dětí z pohledu současných poznatkůa výsledků vlastních studií. Cíleně byl proto studován systém výživy, který je možné poskytnout nemocnýmdětským pacientům.Výsledky: Opakované hodnocení stavu výživy hospitalizovaných pacientů často ukázalo na významné odchylkyjejich nutričního stavu v závislosti na charakteru onemocnění. Svědčí to o tom, že v procesu diagnostiky a léčbydětských pacientů není věnována stavu výživy dostatečná pozornost. Studie z let 1997 - 1998 přinesla výsledkyzpůsobu nemocničního stravování dětí v ČR, rozdílů mezi menšími pracovišti a většími nemocnicemi. Ukázalanapříklad, že trend v posílení významu výživné diety ve FN Motol vzrostl z 0,1%v roce 1981 na 9,0%v roce 1997.V roce 2002 byla provedena studie stravovacích zvyklostí dětí, které byly hospitalizovány v dětské části FN Motol.Prokázala, že dvě třetiny dětí ještě v době plného zdraví odmítalo některou složku potravy. V době nemoci, ještěpřed přijetím do nemocnice, mělo v anamnéze 41,7 % dětí nechutenství, které plně přetrvávalo asi u 10 % i přihospitalizaci. Na základě zjišťovaných skutečností autor navrhuje zavést skórovací systém hodnocení nutričníhorizika hospitalizovaných pacientů podle převzatého a dále modifikovaného modelu z jiných studií. V závěru jsoushrnuty některé vlastní zkušenosti z pracoviště I. dětské kliniky z péče o výživu pacientů po propuštění z nemocničníhoošetřování. Zvláště je referováno o dlouhodobé domácí parenterální výživě, která je hlavní součástí léčbyněkterých závažných chronických onemocnění.

Klíčová slova:
nutriční anamnéza, nutriční stav, faktor nutričního rizika, nutriční intervence, dietní stravování,klinická výživa, domácí parenterální výživa

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents

Article was published in

Czech-Slovak Pediatrics


2003 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#