#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení stavu a kvality životau pacientů s ankylozující spondylitidou –validace české verze Bathských dotazníkůBAS-G, BASDAI a BASFI


: O. Šléglová;  L. Dušek 1;  M. Olejárová;  H. Hornátová 2;  L. Draská 2;  J. Vencovský;  K. Pavelka
: Čes. Revmatol., , 2004, No. 2, p. 43-54.
:

Byl proveden překlad dotazníků do českého jazyku pro zhodnocení funkčního stavu, aktivitychoroby a celkového stavu pacientů s ankylozující spondylitidou. Jedná se o dotazníky Bath AnkylosingSpondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Bath Ankylosing Functional Index (BASFI)a Bath Ankylosing Spondylitis Disease – Global Score (BAS-G). Po diskusi, přizpůsobení na místnípoměry a zpětném překladu vznikla česká verze, která byla testována na svoji spolehlivost a validitu.K testování byla zvolena skupina pacientů s AS indikovaná k lázeňské léčbě v lázních Jáchymov.Hodnocení dotazníků BAS-G, BASDAI a BASFI prokázalo vysokou a dostačující míru spolehlivosti,jak pro celková skóre, tak i pro jeho jednotlivé komponenty. Vzájemná korelační analýza obouopakovaných výsledků prokázala vysokou shodu v pořadové i kvantitativní korelaci. Celkové hodnocenípomocí skóre BAS-G je významně korelováno s ukazateli subjektivního stavu pacienta, cožplně odpovídá i celkovému zaměření této škály. BASDAI navíc k subjektivně vnímaným ukazatelůmvýznamně koreluje s negativním vývojem Thomayerovy vzdálenosti a fleche. BASFI skóre je indexems nejvýraznější vazbou na objektivní ukazatele stavu AS a koreluje významně se všemi metrickýmimírami a jeho interpretační platnost pokrývá i všechna stadia choroby. Vnitřní integrita českéverze dotazníků hodnocená Cronbachovým koeficientem alfa činí 0,914 pro BASDAI skóre a 0,929pro BASFI skóre. Tyto hodnoty jsou velmi uspokojivé a dokumentují vysokou vnitřní integritudotazníků. Po ukončení lázeňské terapie došlo ke zlepšení v hodnocení dotazníků, relativní zlepšeníbylo výraznější u pacientů v stadiích II.–III., kde činilo okolo 25%. Závěrem lze konstatovat, že českáverze dotazníků BASDAI, BASFI a BAS-G pro ankylozující spondylitidu prokázala dostatečnouspolehlivost a validitu.

Klíčová slova:
ankylozující spondylitida, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI),Bath Ankylosing Functional Index (BASFI), Bath Ankylosing Spondylitis – Global Score(BAS-G)

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#