#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam a současné postavení přípravků s hemovým železem u osob s deplecí železa


Authors: Slíva J.
Authors‘ workplace: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Published in: Ceska Gynekol 2022; 87(2): 146-148
Category:
doi: https://doi.org/10.48095/cccg2022146

Overview

Nedostatek železa je v populaci častým a zároveň však podceňovaným stavem. Jeho korelátem není zdaleka jen sideropenická anemie, ale vzhledem k pestrosti zapojení tohoto prvku v celé řadě bio­chemických reakcí lze očekávat i řadu dalších možných klinických projevů. Často nezbytná je pak vhodně zvolená suplementace perorálními přípravky. Zde bychom měli pečlivě zvažovat možný poměr očekávaného přínosu a potenciálních rizik spočívajících v nežádoucích účincích, případně interakci se složkami stravy či současně užívanými léky. Dostupné přípravky si nejsou rovnocenné – liší se nejen atomárně odlišným množstvím železa, ale především ve formě, která je určující pro způsob, jakým bude železo vstřebáváno. To v konečném důsledku definuje i rychlost úpravy deplece a snášenlivost konkrétního přípravku.

Klíčová slova:

nežádoucí účinky – suplementace – anémie – železo – deplece – hem – snášenlivost

Úvod

Aktuálně již několik let probíhá diskuze na téma optimálně vedené perorální suplementace železem v případě jeho deplece. Železo v lidském organizmu zastává řadu fyziologických úloh a jeho nedostatek se zdaleka neprojevuje pouze jako sideropenická anemie. Neméně významná je totiž i jeho role jako kofaktoru v řadě enzymatických reakcí či v transportu kyslíku na úrovni svalové tkáně, kde je součástí myoglobinu. Zjevná je i kolísající poptávka během našeho života (růst, gravidita, laktace), při vyšší fyzické zátěži nebo u nejrůznějších onemocnění, vč. onkologických. Otázka v těchto případech nezní, zda suplementovat, nýbrž jakým způsobem suplementovat. Jistě při těžké depleci je namístě zvolit možnost parenterálního způsobu podání, avšak u většiny nemocných s deficitem železa (nezřídka i při fyziologické hodnotě hemoglobinu – nejdříve klesá feritin, saturace transferinu; anemie je projevem teprve výraznějšího nedostatku) přistupujeme k perorálnímu způsobu podání. Je-li shoda na vhodnosti perorální aplikace, zbývá již jen volba stran optimálního přípravku.

V zásadě se bavíme o možnosti podání železa ve dvojmocné (Fe2+ – ferrous) nebo trojmocné (Fe3+ – ferric) formě ve vazbě na organické či anorganické soli; případně ve vazbě na polymerní matrici, ze které je postupně liberováno. Nově využívanou možností je podání železa vázaného na molekulu hemu, tedy v analogické formě, jako se přirozeně nachází v hemoglobinu našich erytrocytů. Nepřekvapí, že se oba zmíněné přístupy (tj. železo nevázané a vázané na hem) budou vzájemně lišit z pohledu svých farmakokinetických vlastností, což se nicméně promítá i do aspektů hodnocené účinnosti a bezpečnosti.

Stručně k absorpci železa

Zcela fyziologicky v běžné stravě přítomná hemová jádra s obsahem dvojmocného železa se ze složitějších struktur (zejména hemoglobinu či myoglobinu) uvolňují prostou hydrolýzou v žaludku za přispění nízké hodnoty pH a proteolyticky působícího pepsinu, v proximální části tenkého střeva též trypsinu. Uvolněný hem je pak jako celek vstřebáván transportním systémem vázaným na membránu enterocytů (PCFT/HCP-1) jako intaktní metaloporfyrin. Internalizovaný hem může být uvolněn do krve působením exportéru hemu FLVCR1 s následným vychytáváním v cílových buňkách syntetizujících hemoproteiny [1]. Současně může být na úrovni enterocytu degradován za uvolnění železa působením hemoxygenázy (HO). Železo pak vstupuje do nízkomolekulárního poolu železa v enterocytech spolu se železem absorbovaným jako železo anorganické [2].

Železo, které však není vázáno na strukturu hemu, vyžaduje ke své absorpci/redukci dvojmocný stav. To obvykle zajišťuje kyselé žaludeční pH, případně další obsažené kyseliny, vč. např. hojně simultánně podávané kyseliny askorbové. Ke snížení mocnosti železa navíc slouží duodenální cytochrom B (dcytB) [3]. Vlastní absorpce dvojmocného železa probíhá prostřednictvím nespecifického transportéru pro dvojmocné kovy DMT-1 [4].

Do enterocytu vstoupivší železo jednou z obou uvedených cest je zde následně vázáno na bílkovinnou složku apoferitin za vzniku feritinu (pozn. agregovaný feritin = hemosiderin) anebo je následně uvolňováno na bazolaterální buněčné straně cestou feroportinů do krevního oběhu s potenciálem systémového využití. Zde je železo opět oxidováno ferooxidázou tak, aby bylo schopno vázat se na transportní protein transferin. Celý proces vstřebávání železa je precizně regulován v játrech syntetizovaným hepcidinem, jenž působí jako negativní modulátor absorpce [5].

Praktické implikace

Hem je bio­logicky důležitá sloučenina obsahující železo a klíčový zdroj železa v potravě. Historicky se pochybovalo o tom, že by hemové železo mohlo být absorbováno enterocytem, a teprve v roce 1955 byla poprvé prokázána absorpce železa získaného z hemu [6]. Mnohé studie dokládají, že v západních společnostech tvoří železo získané ze zdrojů hemu, jako je myoglobin a hemoglobin, až dvě třetiny celkových zásob železa průměrného člověka, přestože tvoří pouze jednu třetinu železa, které je skutečně požito. Tato zjevná diskrepance může být vysvětlena lepší vstřebatelností železa vázaného na strukturu hemu [7–9].

Relativní význam dietního hemu lze přičíst jeho vysoké bio­logické dostupnosti ve srovnání s nehemovým železem v převážně alkalických podmínkách v lumen tenkého střeva. Kromě toho mnoho složek potravy (zejména třísloviny a fytáty) může na hem nevázané železo chelatovat, které je tak bio­logicky mnohem hůře využitelné [10].

Železo, které není vázáno na hem, je tedy mnohem více vulnerabilní z pohledu jeho možné interakce se složkami potravy a navíc i mnohými léky (z důvodu ovlivnění mocenství nebo tvorby obtížně vstřebatelných komplexů). Z pohledu absorpce této formy je třeba zdůraznit i již zmíněný neselektivní transportér DMT-1, o nějž musí železo (za předpokladu jeho dvojmocného stavu) kompetovat s mnohými jinými dvojmocnými kationty [10].

Kromě odlišných mechanizmů absorpce, resp. možnosti užívat danou suplementaci společně se stravou či bez ohledu na případnou komedikaci (pozn. ani jedno není možné u nehemové formy), představuje při vyšším rozsahu absorpce [11,12] třetí významný benefit železa vázaného v hemu jeho veskrze příznivý bezpečnostní profil. Větší vstřebaný podíl podaného železa je logicky svázán s jeho nižším reziduem ve střevním lumen, a je zde tedy nižší riziko pro rozvoj gastrointestinálních nežádoucích účinků.

Při kombinaci železa vázaného v hemovém jádře s nehemovým železem v optimálně zvoleném poměru lze předpokládat využití obou výše popsaných cest absorpce, tj. PCFT/HCP-1 a DMT-1, a tedy i rychlejší restituci přítomného deficitu. Farmakologickým slovníkem bychom mohli hovořit o komplementaritě obou forem.

Danou skutečnost dokazují proběhlé experimenty i klinická pozorování. V jednom z nich vedlo přidání 50–85 g masa do jídelníčku k 1,5–4násobnému zvýšení absorpce nehemového železa ve srovnání s bezmasou stravou [13]. V roce 2003 byl poprvé ve výživě kojenců studován vliv masa na vstřebávání hemového a nehemového železa. I zde výsledky jasně ukázaly, že přídavek masového prášku u dětí s příkrmem výrazně potencuje absorpci nehemového železa přibližně 2,6násobně (graf 1) [14].

Vliv přídavku masa a/nebo kyseliny askorbové na vstřebaný podíl nehemového
a hemového železa [14].<br>
Graph 1. Effect of meat and/or ascorbic acid addition on the absorbed fraction
of non-heme and heme iron [14].
Graph 1. Vliv přídavku masa a/nebo kyseliny askorbové na vstřebaný podíl nehemového a hemového železa [14].
Graph 1. Effect of meat and/or ascorbic acid addition on the absorbed fraction of non-heme and heme iron [14].

AA – kyselin askorbová

Zkušenosti z České republiky (ČR)

Možnost cílené perorální suplementace železem vázaným na hem, případně v kombinaci s nehemovým železem je v klinické praxi napříč zeměmi Evropské unie využívána již řadu let a i v ČR máme k dispozici relevantní zkušenosti dokládající přínos pro nemocné.

Již počátkem 90. let minulého století byla zjišťována relativní střevní absorpce hemového a nehemového železa u skupiny žen ve fertilním věku. K běžné stravě jim bylo přidáno 16 mg železa ve formě síranu železnatého a 2 mg železa ve formě hemoglobinu. Jak u žen s fyziologickou výchozí hladinou železa, tak u žen s jeho nedostatkem bylo významně lépe absorbováno hemové železo než síran železnatý: 16,13 ± 8,0 % vs. 4,59 ± 3,4 % (p < 0,01) a 22,03 ± 8,9 % vs. 9,45 ± 7,8 % (p < 0,05). Autoři studie současně poukazují na velmi dobrou snášenlivost hemové formy železa při zesílení absorpce až o 40 % [15].

Z prostředí ČR zmiňme především zkušenosti autorů se suplementací železem u nemocných s idiopatickým střevním zánětem (IBD – inflammatory bowel disease), tj. z pohledu rozvoje deplece železa velmi rizikovou skupinou a současně vysoce vnímavou k případným nežádoucím účinkům [16]. Pilotní studijní soubor zahrnoval 43 pacientů s IBD ve fázi remise, trpící sideropenií (feritin < 30 μg/l) nebo lehkou sideropenní anemií (Hb 100–120, resp. 130 g/l). Při užívání fixní kombinace hemového a nehemového železa po dobu 12 týdnů autoři zaznamenali signifikantní nárůst mediánu koncentrace hemoglobinu v porovnání s výchozí hodnotou 123,5 g/l v týdnu 0 na 133,5 g/l v týdnu 12 (p = 0,004). Analogicky vzrostl rovněž medián středního objemu erytrocytu, a to z 85,2 fl na 87,3 fl (p = 0,05). Výskyt mírných nežádoucích účinků byl zaznamenán pouze u jediného pacienta [16].

Závěr

Deplece železa je v populaci velmi častá, jakkoli mnohdy může mít klinicky jen málo významné symptomy. Možných příčin nedostatku je celá řada od fyziologicky zvýšené poptávky až po nejrůznější patologické procesy. V obou případech je často nezbytné sáhnout po vhodné odpovídající suplementaci. Její různé formy však mají své slabší i silnější stránky vycházející primárně z odlišných mechanizmů absorpce. Ty pak de facto determinují i rychlost úpravy deficitu či riziko případných doprovodných nežádoucích účinků.

doc. MU Dr. Jiří Slíva, Ph.D.

Ústav farmakologie

3. LF UK

Ruská 2411/ 87

100 00 Praha 10

jiri.sliva@lf3.cuni.cz


Sources

1. Khan AA, Quigley JG. Heme and FLVCR-related transporter families SLC48 and SLC49. Mol Aspects Med 2013; 34 (2–3): 669–682. doi: 10.1016/j.mam.2012.07.013.

2. Hooda J, Shah A, Zhang L. Heme, an essential nutrient from dietary proteins, critically impacts diverse physiological and pathological processes. Nutrients 2014; 6 (3): 1080–1102. doi: 10.3390/nu6031080.

3. McKie AT. The role of Dcytb in iron meta­bolism: an update. Biochem Soc Trans 2008; 36 (Pt 6): 1239–1241. doi: 10.1042/BST0361239.

4. Mims MP, Prchal JT. Divalent metal transporter 1. Hematology 2005; 10 (4): 339–345. doi: 10.1080/10245330500093419.

5. Sangkhae V, Nemeth E. Regulation of the iron homeostatic hormone hepcidin. Adv Nutr 2017; 8 (1): 126–136. doi: 10.3945/an.116.013 961.

6. Walsh RJ, Kaldor I, Brading I et al. The availability of iron in meat: some experiments with radioactive iron. Australas Ann Med 1955; 4 (4): 272–276. doi: 10.1111/imj.1955.4.4. 272.

7. Narasinga BS. Physiology of iron absorption and supplementation. Br Med Bull 1981; 37 (1): 25–30. doi: 10.1093/oxfordjournals.bmb.a071671.

8. Bezwoda WR, Bothwell TH, Charlton RW et al. The relative dietary importance of haem and non-haem iron. S Afr Med J 1983; 64 (14): 552–556.

9. Carpenter CE, Mahoney AW. Contributions of heme and nonheme iron to human nutrition. Crit Rev Food Sci Nutr 1992; 31 (4): 333–367. doi: 10.1080/10408399209527576.

10. Hallberg L, Solvell L. Absorption of a single dose of iron in man. Acta Med Scand Suppl 1960; 358: 19–42. doi: 10.1111/j.0954-6820.1960.tb15571.x.

11. Roughead ZK, Hunt JR. Adaptation in iron absorption: iron supplementation reduces nonheme-iron but not heme-iron absorption from food. Am J Clin Nutr 2000; 72 (4): 982–989. doi: 10.1093/ajcn/72.4.982.

12. Nam TS, Shim JY, Kim BJ et al. Clinical study on the iron absorption from heme-iron polypeptide and nonheme-iron. Nutritional Sciences 2007; 9 (4): 295–300.

13. Baech SB, Hansen M, Bukhave K et al. Nonheme-iron absorption from a phytate-rich meal is increased by the addition of small amounts of pork meat. Am J Clin Nutr 2013; 77 (1): 173–179. doi: 10.1093/ajcn/77.1.173.

14. Hallberg L, Hoppe M, Andersson M et al. The role of meat to improve the critical iron balance during weaning. Pediatrics 2003; 111 (4 Pt 1): 864–870. doi: 10.1542/peds.111.4.864.

15. Ekman M, Reizenstein P. Comparative absorption of ferrous and heme-iron with meals in normal and iron deficient subjects. Z Ernahrungswiss 1993; 32 (1): 67–70. doi: 10.1007/ BF01610086.

16. Vašátko M, Pešinová V, Malíčková K et al. Hemové železo v substituci sideropenie a sideropenní anémie u pacientů s IBD. Gastroent Hepatol 2020; 74 (4) : 361–365. doi: 10.14735/ amgh2020361.

Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2022 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#