#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analýza stagnace perinatální úmrtnosti v České republice


Authors: Z. Štembera;  P. Velebil
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc.
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(2): 87-91
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Analýza příčin stagnace perinatální úmrtnosti v ČR v období let 2000–2004.

Typ studie:
Retrospektivní celostátní epidemiologická studie vybraných ukazatelů úrovně perinatální péče.

Název a sídlo pracoviště:
Ústav pro péči o matku a dítě, Praha.

Metodika:
Srovnání vybraných ukazatelů úrovně perinatální péče a podmínek, v nichž tato péče probíhala v období 2000–2002 proti období 2003–2004.

Výsledky:
Stagnující perinatální úmrtnost v ČR od r. 2000 je výsledkem dvou protichůdných procesů. Na jedné straně je to kontinuální nárůst frekvence novorozenců nízké porodní hmotnosti, jako důsledek působení různých, nejen biologických, ale i demografických a sociálních rizikových faktorů, představující nepříznivé podmínky, v nichž perinatální péče probíhá. Na druhé straně stojí zlepšující se odborná úroveň této péče zjištěná ve dvou speciálních oblastech (prenatální diagnostika VVV a intenzivní péče o novorozence extrémně nízké porodní hmotnosti). V období 2003 a 2004 ještě převládalo zlepšení odborné úrovně nad zhoršujícími se podmínkami, což vedlo v tomto období ještě k poklesu perinatální úmrtnosti v průměru o 0,27%0. Protože ale pro činnost vedoucí ke zlepšování odborné úrovně jsou již rezervy vyčerpány a analyzované nepříznivé podmínky vykazují naopak kontinuální nárůst, je nebezpečí, že ty v nejbližší budoucnosti převýší, což by mohlo vést ke zvýšení stávající velmi nízké perinatální úmrtnosti.

Závěr:
Stagnující perinatální úmrtnost v ČR v posledních 5 letech v rozmezí 4,0–4,4 %0 je výsledkem dvou protichůdných procesů. Na jedné straně zlepšující se úrovní odborné péče jednak v prenatální diagnostice VVV, jednak v centralizaci intenzivní péče o novorozence extrémně nízké porodní hmotnosti, přičemž rezervy v obou těchto oblastech odborné péče jsou již vyčerpány. Na druhé straně zhoršování podmínek (demografických a sociálních), v nichž tato péče probíhá a které naopak vykazují kontinuální růst. Jestliže dosud převládal první proces nad druhým, což vedlo k minimálnímu poklesu perinatální úmrtnosti o 0,4 %0, je reálné nebezpečí, že v nejbližší budoucnosti se poměr obou těchto procesů obrátí.

Klíčová slova:
perinatální úmrtnost, spec. ČNÚ, novorozenci nízké porodní hmotnosti, prenatální diagnostika VVV, nepříznivé podmínky pro perinatální péči


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 2

2006 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#