#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam diagnostiky a léčby ženské subvezikální obstrukce v klinické praxi


Authors: J. Krhut;  J. Kopecký;  K. Mainer
Authors‘ workplace: Urologické oddělení FNsP, Ostrava-Poruba přednosta MUDr. K. Mainer, PhD.
Published in: Ceska Gynekol 2006; 71(1): 24-28
Category: Original Article

Overview

Úvod a cíl:
Ženská subvezikální obstrukce bývá velmi často podceňována a její klinický význam relativizován. V současné době není přesně definována, většina autorů užívá v její diagnostice urodynamické metody. Cílem práce je vyhodnotit výsledky vyšetření subvezikální obstrukce několika diagnostickými metodami a porovnat je s výsledky léčby symptomatických pacientek se subvezikální obstrukcí zjištěnou kalibrací uretry.

Materiál a metody:
V souboru 31 pacientek se symptomy dolních močových cest (urgentní symptomatoprůlogie, obstrukční symptomatologie, recidivující infekce dolních močových cest), u nichž byl kalibrací zjištěn průsvit uretry menší než 22 Ch, byl proveden rozbor mikčních karet, urodynamické vyšetření (UFM, P/Q studie) a mikční uretrocystografie. Stejná vyšetření byla provedena i 3 měsíce po endoskopické operační léčbě (uretrotomie, endoresekce hrdla močového měchýře) a je prezentováno jejich srovnání. Po roce od operace byla zhodnocena subjektivní spokojenost pacientek a znovu semiobjektivní parametry získané analýzou mikčních karet.

Výsledky:
Jen 3 (9,68 %) pacientky v souboru splňovaly všechna urodynamická kritéria obstrukce podle Blaivase, jen u 4 (12,9 %) pacientek byl patologický nález při mikční uretrocystografii. Přesto jsme dezobstrukční léčbou dosáhli úplného ústupu symptomatologie u 9 (29,0 %) a podstatného zlepšení stavu u 15 (48,4 %) pacientek.

Závěr:
Klinický význam subvezikální obstrukce u žen je podle našeho názoru větší, než se obecně uvádí. Žádná z urodynamických ani zobrazovacích metod není schopna obstrukci spolehlivě odhalit, kalibrace uretry by měla proto být rutinní součástí vyšetření u žen se symptomy dolních močových cest. Uretrotomie je jednoduchou a efektivní metodou léčby subvezikální obstrukce u žen s velmi dobrými výsledky.

Klíčová slova:
kalibrace uretry, urodynamické vyšetření, mikční uretrocystografie, dysfunkce dolních cest močových, uretrotomie


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 1

2006 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#