#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prematurita a možnosti jejího screeningu


: K. Hurt 1;  R. Pruner 2
: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK, Praha, FN na Bulovce, přednosta prof. MUDr. M. Halaška DrSc. 1;  Gynekologicko-porodnická klinika 3. LF UK, Praha, FN KV, přednosta doc. MUDr. B. Svoboda, CSc. 2
: Ceska Gynekol 2006; 71(1): 3-6
: Original Article

Cíl studie:
Prematurita je jedním ze základních problémů moderního porodnictví. Včasná detekce skupiny pacientek s vysokým rizikem může být použita jako jedna z metod její prevence.

Typ studie:
Retrospektivní epidemiologická studie agregovaných dat těhotných žen.

Název s sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. a 3. lékařské fakulty Praha, FNB, FNKV.

Metodika:
Vytvořili jsme databázi gravidních pacientek. Z ní jsme hodnotili skupinu 2368 pacientek, které splnily podmínky kompletace dat v období mezi 15. a 20. týdnem gravidity. Databáze je součástí větší databáze gravidních pacientek vytvářené v posledních 15 letech. Determinovali jsme skupinu předčasných porodů u žen, které porodily před začátkem 10. měsíce gravidity. Byly změřeny screeningové hodnoty MS-AFP (AFP v mateřském séru) gravidních žen a transformovány na násobky mediánů (MOM), odpovídající konkrétním týdnům měření pro umožnění jejich porovnání v průběhu celého screeningového období. Provedli jsme statistické šetření dat metodou pokročilé analýzy.

Výsledky:
Prokázali jsme statistickou korelaci mezi vyššími hodnotami MS-AFP během screeningového období mezi 15. a 20. týdnem a mezi předčasnými porody. Cut-off hodnota 1,8 MOM MS-AFP byla použita jako nejvhodnější pro determinaci skupiny pacientek s vyšším rizikem. Gravidní ženy, jejichž hodnoty jsou rovné či vyšší, mají 3,8krát vyšší pravděpodobnost výskytu předčasného porodu než skupina s hodnotami nižšími (95% CI: 2,2; 6,3). Byla prokázána 25% senzitivita a 92% specificita testu.

Závěr:
Podle našeho názoru může být MS-AFP použito nejen jako marker výskytu některých vrozených vývojových vad, ale také jako screening prematurity začátkem 2. trimestru. Pro cut-off oddělení rizikové skupiny se jako nejvhodnější jeví hodnota 1,8 MOM. Využití techniky klasického screeningu VVV může tak přinést pozitiva i v jiné oblasti porodnické péče.

Klíčová slova:
AFP, předčasný porod, prematurita, screening, MOM


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 1

2006 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#