#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mapa povrchových lymfatik prsu a jejich vztah k sentinelové uzlině


Authors: D. Pavlišta 1;  O. Eliška 2
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha, přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 1;  Anatomický ústav 1. LF UK, Praha, přednosta prof. MUDr. M. Grimm, DrSc. 2
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(3): 192-197
Category: Original Article

Overview

Cíl:
Zmapovat povrchovou lymfatickou drenáž prsu a její vztah k sentinelové uzlině.

Typ studie:
Anatomická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gyn.-por. klinika VFN a 1. LF UK, Praha, Anatomický ústav 1. LF UK, Praha.

Metodika:
Post mortem studie provedená na 19 kadaverech ženského pohlaví. Po subdermální aplikaci patentové modři (Patent Blau) periareolárně a do center jednotlivých kvadrantů prsu byla provedena preparace zobrazených lymfatických cév a lymfatických uzlin. Lymfatika byla zaznamenána do schematické mapy prsu na transparentní fólii a poté byla provedena sumace všech schémat. Podle sumace byla vytvořena mapa povrchových lymfatických cév prsu.

Výsledky:
Při kožní a podkožní aplikaci patentové modři se spolehlivě zobrazoval subareolární plexus spolu s jednou nebo dvěma odvodnými cévami vedoucími do axily, které ústily do sentinelové uzliny. Přes velkou variabilitu vlastní lymfatické drenáže prsu se ukázalo, že lymfa z povrchových oblastí prsu, a to z každého jednotlivého kvadrantu, je dominantně drénována do axily.

Závěr:
Z průběhu lymfatických cév je patrné, že prs nelze rozdělit do funkčně oddělených segmentů. Podle lymfatické mapy prsu lze usuzovat, že primární roli ve vzniku metastáz u karcinomu prsu hraje lymfatická drenáž prsu a nikoli lokalizace tumoru.

Nelze přehlížet existenci alternativních drenážních cest z prsu, ale jejich role v počáteční diseminaci nádorových buněk je ve srovnání s axilou zanedbatelná. Intradermální aplikace Patent Blau je spolehlivá a účinná metoda zobrazení lymfatických cév a spádových uzlin prsu.

Vzhledem k meandrovitému průběhu lymfatických cév prsu nesmíme podceňovat roli radioterapie po prs zachovávajících chirurgických výkonech.

Klíčová slova:
lymfatické mapování, sentinelová uzlina, karcinom prsu


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 3

2005 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#