#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ketamin – nezávislost disociativní a analgetické působnosti


Published in: Anest. intenziv. Med., 32, 2021, č. 1, s. 29
Category:

Gittlin, J, Chamadia, S, Locascio, JJ, Ethridge BR, Pedemonte JC, Hahm EY, et al. Dissociative and Analgesic Properties of Ketamine Are Independent. Anesthesiology 2020; 133(5): 1021–1028.

Ketamin – analog fencyklidinu je v nízkém dávkování spojen s analgezií a disociativním působením, vyšší dávky navodí ztrátu vědomí. Disociace se uvádí vztahem ketaminu k NMDA receptorům. V klinickém užívání se proto často ketamin kombinuje s podáním midazolamu, který disociativní projevy utlumí.

Výzkumná skupina z USA a z Chile z anesteziologických a neurofyziologicky zaměřených pracovišť pracuje s hypotézou, že disociativní a analgetické působení je vzájemně nezávislé. V multicentrické studii byl podán 15 zdravým dospělým dobrovolníkům ketamin v dávce 2 mg/kg t.hm. Midazolam byl připojen k potlačení disociace.

Analgetická potence byla ověřována s pomocí standardně nafouknuté ischemizující manžety. Oba modely porovnávaly bolest a disociaci a staticky a v časově zpracovaných křivkách je zhodnotily. Analgetické účinky ketaminu nesouvisely přímo s disociací. Mají vztah k nocicepci a ke kvalitě neuropatické bolesti. Zpracování výzkumných dat doprovázejí tabulky i grafy, text je doplněn 42 citacemi.

Další výzkum by se rozdílům měl v budoucnosti podrobněji věnovat.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine

Article was published in

Anaesthesiology and Intensive Care Medicine

Issue 1

2021 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#