#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Homeostatické indikace k podávání diuretik


Authors: M. Balík 1;  A. Kazda 2;  L. Dohnal 2
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, přednosta doc. MUDr. J. Pachl, CSc. 2 Katedra klinické biochemie IPVZ, pracoviště Ústav klinické biochemie 1. LF UK a VFN, přednosta prof. MUDr. O. Engliš, DrSc.
Published in: Anest. intenziv. Med., , 1999, č. 4, s. 151-156
Category:

Overview

V intenzivní péči je relativně málo sledován a využíván efekt diuretik na natriové a vodní hospodářství i jejich vliv na renální metabolismusbikarbonátu. Tato práce se proto zaměřuje téměř výlučně na vliv podávání diuretik na homeostázu sodíku a vody a jejich efekty na acidobazickourovnováhu. Z hlediska monitorování vnitřního prostředí pomocí funkčních renálních parametrů je podávání diuretik značně invazivní, a proto je studieintegrální součástí monitorovacího systému, který vychází z počítačového programu LEDVINA.Autoři této práce monitorovali efekty furosemidu (18 pacientů), hydrochlorothiazidu (8 pacientů), spironolactonu (14 pacientů), acetazolamidu (10pacientů), amiclaranu (4 pacienti) a manitolu (8 pacientů) u pacientů na resuscitačním oddělení pomocí počítačového programu, který pracuje se 17vstupními běžně monitorovanými veličinami a 19 výstupy.Benefit studie spočívá v objasnění exaktních mechanismů jejich účinku na renální úrovni a v definici parametrů vhodných ke sledování terapiekonkrétním preparátem. Z nich potom vyplývá možnost jejich daleko širšího a správnějšího podávání z homeostatických indikací nebo vhodnostzařazení některých méně používaných diuretik v rámci renoprotektivních režimů. Tomu by neměla rozhodně bránit relativně nízká cena těchtopreparátů.

Klíčová slova:
diuretika – intenzivní péče – funkční vyšetření ledvin – hypernatremie – hyponatremie – tonicita – osmolalita – acidóza – alkalóza

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#