#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 3, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo


Milé čtenářky, milí čtenáři,

připravili jsme pro vás další číslo Světa praktické medicíny. Snažili jsme se, aby obsah čísla odpovídal názvu, a věříme, že zvolená témata budou pro vás – tj. lékaře v ambulantní i nemocniční praxi – zajímavá.

V aktuálním vydání najdete několik přehledových článků s chirurgickou tematikou, jejichž zpracování se ujal kolektiv chirurgického oddělení z Příbrami pod vedením prim. MUDr. Jiřího Svobody. Témata se týkají klinických problémů z každodenní praxe lékařů snad všech specializací. Problematiku chronické žilní insuficience zpracovanou cévním chirurgem MUDr. Vlčkem doplňují sdělení z pera autorů s interní specializací. Již tradiční rozhovor s některou z osobností současné medicíny tentokrát redakce Světa praktické medicíny vedla s předním neurochirurgem, přednostou Neurochirurgické kliniky v Ústí nad Labem prof. Samešem.

Číslo však není zaměřeno monotematicky na chirurgii, ale obsahuje též příspěvky z široké oblasti praktické i interní medicíny. Snad poslouží buď jako zdroj nových informací, nebo i jako užitečné repetitorium nejčastějších klinických problémů, se kterými se setkáváme denně na našich pracovištích. Mladším kolegům třeba i jako zdroj novějších informací při přípravě na kmenovou či atestační zkoušku.

MUDr. Barbora Doležalová z Chrudimi a Univerzity Pardubice připravila stručné, prakticky zaměřené sdělení o moderní léčbě diabetu p. o. semaglutidem, včetně konkrétních návodů pro různé klinické situace. GLP-1 receptorová analoga již dávno nejsou ničím neznámým ani pro lékaře mimo obor diabetologie a endokrinologie. Mnozí praktičtí lékaři již mají zkušenosti se subkutánní formou liraglutidu v obezitologické indikaci, ale v p. o. semaglutidu nyní získávají možnost moderní a efektivní terapie diabetu bez nutnosti předávat pacienty diabetologovi. V předkládaném článku najdou odpovědi na případné dotazy a návody pro různé scénáře.

Za pozornost stojí přehledový článek o osteoporóze doplněný komentářem primáře MUDr. Richarda Piknera, Ph.D., místopředsedy Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu. Jde o nesmírně aktuální téma pro lékaře primární péče, kteří se nyní budou na diagnostice a terapii osteoporózy podílet ještě více.

Ne všem lékařům je dosud dostatečně známá problematika eozinofilní ezofagitidy, jíž je věnován další přehledový článek. Jde pravděpodobně o značně poddiagnostikované onemocnění. Tématům z denní praxe se věnuje sdělení prof. Rosolové, která se zaměřila na praktické aspekty terapie inovativním hypolipidemikem inklisiranem a ve zkratce uvádí výsledky ukončených studií. Je velmi pravděpodobné, že inklisiran pozitivně ovlivní i nemocnost a úmrtnost na aterosklerotická kardiovaskulární onemocnění – výsledky probíhajících studií jsou očekávány s velkým napětím.

Nefroložka MUDr. Kateřina Oulehle připravila přehledový článek o terapii arteriální hypertenze se zaměřením na jednu z preferovaných a výhodných kombinací – ramipril a amlodipin.

Internistická témata doplňuje článek doc. Pavelka s inovativními postupy v léčbě migrény. Lékaře pohybující se v intenzivní medicíně potěší mimořádně didakticky zdařilé sdělení dvou praktických lékařů (MUDr. Hess a MUDr. Romanko) o využití ultrazvuku v plicní sonografii, kteří jsou kromě svých praxí činní také na urgentních příjmech a jsou i průkopníky využití ultrazvuku v prvním kontaktu, a nejen díky těmto aktivitám patří mezi výrazné osobnosti moderního praktického lékařství v České republice. Ve článku nechybí kazuistiky, které demonstrují zjednodušení a zpřesnění diagnostického procesu díky využití ultrazvuku v podmínkách urgentního příjmu.

S kolegy – spolutvůrci tohoto čísla i s redakcí časopisu – věříme, že vás přehledové a novinkové články v tomto čísle zaujmou a poskytnou vám cenné informace pro vaši klinickou praxi a inspiraci pro další vzdělávání.

Hezké čtení!

Jan Vachek


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#