#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rimegepant v léčbě migrenózních stavů


Autoři: doc. MUDr. Pavelek Zbyšek, Ph.D.
Působiště autorů: Neurologická klinika LF a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 3, s. 61-64
Kategorie: Medicína v ČR: přehledový článek

Souhrn

Migréna je chronické záchvatovité onemocnění charakterizované atakami pulzující bolesti hlavy střední nebo těžké intenzity. Farmakologickou léčbu lze rozdělit na léčbu akutní a profylaktickou, kdy cílem profylaktické léčby je snížení počtu záchvatů i intenzity záchvatů o více než 50 %. Léčebné možnosti migrény nově rozšířil rimegepant, který se užívá k akutní léčbě migrény a profylaxi epizodické migrény u dospělých.

Migréna patří mezi primární bolesti hlavy. Jedná se o typ bolestí hlavy, kdy nezjistíme žádnou vyvolávající příčinu či onemocnění, které by bylo s bolestí hlavy v přímé souvislosti. Migréna sice ne ohrožuje život pacientů, významně však může snižovat kvalitu života. Celosvětově trpí tímto onemocněním přibližně 1 miliarda lidí.1 Migréna je celosvětově druhým nejvíce zneschopňujícím zdravotním problémem a je nejčastější příčinou invalidity u lidí ve věku 15–49 let.1, 2 Lidé s migrénou častěji než lidé bez migrény udávají potíže s depresí, generalizovanou úzkostnou poruchou či dlouhodobou neschopností. 3 Postihuje podle různých statistik od 6 do 20 % dospělé populace.4 V dětství je postiženo více chlapců, od období puberty již převažují ženy nad muži. Je nejčastější u pacientů mezi 30 až 50 lety věku.

Podle Mezinárodní klasifikace bolestí hlavy (ICHD-3) rozlišujeme migrénu s aurou, migrénu bez aury, komplikace migrény a jiné migrenózní bolesti.6 Diagnostická kritéria pro migrénu bez aury a migrénu s aurou jsou uvedena v tabulce 1. Migréna se obvykle vyznačuje opakujícími se unilaterálními bolestmi hlavy, střední až silné intenzity, popisovanými jako pulzního charakteru. Může být doprovázena doprovodnými příznaky, jako jsou např. nevolnost, fonofobie a fotofobie.

Tab. 1. Diagnostická kritéria pro migrénu bez aury a migrénu s aurou
Diagnostická kritéria pro migrénu bez aury a migrénu s aurou

Léčbu migrény lze rozdělit na akutní a profylaktickou. Cílem akutní léčby je co nejrychlejší potlačení bolesti hlavy a dalších doprovodných příznaků, zejména nauzey a zvracení, u již probíhající ataky migrény. Profylaktická léčba je indikována u pacientů, kteří trpí častými nebo dlouhotrvajícími atakami. Další indikací je neúčinnost, závažné nežádoucí účinky nebo kontraindikace akutní terapie. Profylaktická léčba je indikována též u atak se zvýšeným rizikem trvalého neurologického deficitu, např. u hemiplegické migrény nebo migrény s kmenovou aurou. Cílem profylaktické léčby je snížit frekvenci a pokud možno i intenzitu a trvání záchvatů. Výsledkem by mělo být též snížení spotřeby akutní medikace a tím snížení rizika nadužívání akutních léků včetně vývoje chronické migrény a bolesti hlavy z nadužívání medikace.7

Rimegepant představuje lék, který se používá při akutním migrenózním záchvatu a v rámci prevence epizodické migrény u dospělých.8

Mechanismus účinku

Rimegepant je antagonista CGRP (calcitonin gene-related peptide) receptoru. Jedná se o malou molekulu, která neprochází přes hematoencefalickou bariéru a působí periferně. Při selektivní vazbě antagonistů receptorů CGRP dochází k inhibici vazodilatace (Obr. 1) bez vazokonstrikčních účinků a k inhibici neurogenního zánětu (Obr. 2).9

Mechanismus účinku rimegepantu – inhibice vazodilatace.
Obr. 1. Mechanismus účinku rimegepantu – inhibice vazodilatace.

Mechanismus účinku rimegepantu – inhibice neurogenního zánětu.
Obr. 2. Mechanismus účinku rimegepantu – inhibice neurogenního zánětu.

Klinické studie

Zásadních výsledků bylo dosaženo ve dvou studiích III. fáze. V první studii (NCT03461757) byl porovnáván rimegepant 75 mg s placebem v akutní léčbě migrény s aurou a bez aury u dospělých.10 Pokud jde o společné primární sledované parametry, prokázal rimegepant superioritu oproti placebu v parametru ústup od bolesti po dvou hodinách od podání dávky (rimegepant ODT [orally disintegrating tablets – tablety rozpouštějící se v ústech]: 21,2 % účastníků; placebo: 10,9 % účastníků; p < 0,0001) a ústup od nejvíce obtěžujících symptomů po dvou hodinách od podání dávky (rimegepant ODT: 35,1 % účastníků; placebo: 26,8 % účastníků; p = 0,0009) (Obr. 3).10 Ve druhé studii (NCT03732638) byl rimegepant 75 mg podávaný obden porovnáván s placebem v preventivní léčbě epizodické migrény u dospělých. Rimegepant prokázal superioritu oproti placebu, pokud jde o primární cílový ukazatel účinnosti spočívající ve změně počtu dní s migrénou v měsíci od období pozorování do 9. až 12. týdne (rimegepant: −4,3 dne, placebo: −3,5 dne, p = 0,0099) (Obr. 4).11

Primární cílový parametr: ústup bolestí po
dvou hodinách.
Obr. 3. Primární cílový parametr: ústup bolestí po dvou hodinách.

Primární cílový parametr: statisticky významné
snížení počtu dnů s migrénou za měsíc
(MMD) v 9. a 12. týdnu při léčbě přípravkem VYDURA
v porovnání s placebem.
Obr. 4. Primární cílový parametr: statisticky významné snížení počtu dnů s migrénou za měsíc (MMD) v 9. a 12. týdnu při léčbě přípravkem VYDURA v porovnání s placebem.

Dávkování a průběh léčby

Akutní léčba migrény: doporučená dávka je 75 mg rimegepantu podle potřeby, jednou denně.

Profylaxe migrény: doporučená dávka je 75 mg rimegepantu každý druhý den. Maximální dávka za den je 75 mg rimegepantu. Rimegepant je určen k perorálnímu podání. Perorální lyofilizát se umísťuje na jazyk nebo pod jazyk. V ústech se rozpustí, může se užívat bez zapíjení tekutinou. Pacienty je třeba upozornit, aby při otevírání blistru měli suché ruce, a podrobné instrukce naleznou v příbalové informaci.8

Indikace a kontraindikace

Rimegepant je indikován k akutní léčbě migrény s aurou nebo bez aury u dospělých a k preventivní léčbě epizodické migrény u dospělých, kteří mají nejméně čtyři migrénové ataky za měsíc.

Kontraindikací léčby rimegepantem je hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku (želatina, mannitol [E421], mátové aroma v prášku nebo sukralóza).8

Nežádoucí účinky

Data o nežádoucích účincích vycházejí ze studie fáze III, placebem kontrolované, dvojitě zaslepené.10 Nejčastějšími nežádoucími příhodami byly nevolnost (2 % oproti < 1 %) a infekce močových cest (1 % oproti 1 %). Většina účinků byla mírná nebo středně závažná. Bezpečnost a snášenlivost rimegepantu a placeba byly podobné. Závažné nežádoucí příhody hlášeny nebyly. Hypersenzitivita zahrnující dyspnoe a závažnou vyrážku se vyskytla u méně než 1 % pacientů léčených v klinických studiích. Hypersenzitivní reakce se mohou vyskytnout několik dní po podání přípravku, vyskytl se i závažný případ opožděné hypersenzitivity.

Těhotenství a kojení

Údaje o podávání rimegepantu těhotným ženám jsou omezené nebo nejsou k dispozici. Studie na zvířatech prokázaly, že rimegepant není embryocidní a při klinicky relevantních expozicích nebyl zaznamenán teratogenní potenciál. Po podání rimegepantu během těhotenství byly pozorovány nežádoucí účinky na embryofetální vývoj (snížená hmotnost plodu a zvýšený výskyt skeletálních změn u potkanů) pouze při hladinách expozice spojených s toxicitou pro matku (přibližně 200násobně vyšší než klinické expozice). Jako preventivní opatření je vhodnější se během těhotenství užívání rimegepantu vyhnout.

Ve studii provedené v jednom centru u 12 kojících žen léčených jednou dávkou rimegepantu 75 mg byly v mateřském mléce pozorovány minimální koncentrace rimegepantu. Relativní procento dávky podané matce, které se podle od hadů dostane k dítěti, je menší než 1 %. Nejsou k dispozici údaje o vlivu na tvorbu mléka. Je třeba zvážit přínos kojení pro vývoj a zdraví dítěte, spolu s klinickou potřebou matky užívat rimegepant a případné nežádoucí účinky rimegepantu nebo základního onemocnění matky na kojené dítě.8

Závěr

Rimegepant se užívá k akutní léčbě migrény a profylaxi epizodické migrény u dospělých.8 Cílem je receptor CGRP – důležitý mediátor v patofyziologii migrény. Rimegepant přinesl časnou a dlouhotrvající účinnost s přijatelnou tolerabilitou v akutní léčbě migrény u dospělých.10 V dávce 75 mg je účinný v profylaxi epizodické migrény u dospělých se snášenlivostí srovnatelnou s placebem.11 Je vázán na lékařský předpis, není omezen specializací a v současné době není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění a nepodléhá úhradovým podmínkám.

Práce byla částečně podpořena grantem FN HK 00179906. Tento výstup vznikl v rámci programu COOPERATIO, vědní oblast NEUR.

Autor deklaruje, že v souvislosti s předmětem práce nemá žádný konflikt zájmů.


Zdroje

1. GBD 2017 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 354 diseases and injuries for 195 countries and territories, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet 2018;392(10159):1789–1858.

2. Dodick DW. Migraine. Lancet 2018;391(10127):1315–1330.

3. Buse DC, Yugrakh MS, Lee LK, et al. Burden of illness among people with migraine and ≥ 4 monthly headache days while using acute and/or preventive prescription medications for migraine. J Manag Care Spec Pharm 2020;26(10):1334–1343.

4. Rasmussen BK, Jensen R, Schroll M, et al. Epidemiology of headache in a general population – a prevalence study. J Clin Epidemiol 1991;44(11):1147–57.

5. Stewart WF, Linet MS, Celentano DD, et al. Age- and sex-specific incidence rates of migraine with and without visual aura. Am J Epidemiol 1991; 134(10):1111–20.

6. Headache Classification Committee of the International Headache Society. The International Classification of Headache Disorder. 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1–211.

7. Marková J, Kotas R. Primární bolesti hlavy – léčba dnes a zítra. Neurol Praxi 2018;19(3):193–198.

8. SPC přípravku Vydura®.

9. Durham PL. CGRP-receptor antagonists – a fresh approach to migraine therapy? N Engl J Med 2004;350(11):1073–5.

10. Croop R, Goadsby PJ, Stock DA, et al. Efficacy, safety, and tolerability of rimegepant orally disintegrating tablet for the acute treatment of migraine: a randomised, phase 3, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2019;394(10200):737–745.

11. Croop R, Lipton RB, Kudrow D, et al. Oral rimegepant for preventive treatment of migraine: a phase 2/3, randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2021;397(10268):51–60.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#