#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postavení léčivého přípravku Gaspan v léčbě gastrointestinálních obtíží


Autoři: doc. MUDr. Slíva Jiří, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 3, s. 54-56
Kategorie: Medicína v ČR: Lékový profil

Souhrn

Léčivý přípravek Gaspan, v České republice dostupný ve formě enterosolventních měkkých tobolek, obsahuje fixní kombinaci 90 mg silice máty peprné (Mentha x piperita L., aetheroleum) a 50 mg kmínové silice (Carum carvi L., aetheroleum). Využíván je primárně u dyspeptických obtíží, výrazně se uplatňuje též v léčbě symptomů dráždivého tračníku, a to s odkazem na mnohá zahraniční léčebná doporučení.

V následujícím textu je uveden lékový profil přípravku Gaspan, klinické zkušenosti s tímto přípravkem a v neposlední řadě i to, jak se klinická pozorování promítají do terapeutických guidelines zabývajících se syndromem dráždivého tračníku.

Farmakologické vlastnosti

Mechanismus účinku a farmakodynamika

V preklinických studiích bylo prokázáno, že složky přípravku mají relaxační účinek na hladkou svalovinu střeva, modulují střevní motilitu, mají analgetické vlastnosti, snižují viscerální hypersenzitivitu, snižují tvorbu střevních plynů a pěny a stimulují sekreci žluči.

V mátové silici dominující mentol (pozn.: dále obsahuje menthon, menthylacetát, menthofuran, cineol, jasmon, pulegon, carvon… a třísloviny typické pro čeleď Lamiaceae – hluchavkovité, tj. zejména kyselinu rozmarýnovou a flavonoidy) je selektivní modulátor kanálů přechodného receptorového potenciálu melastatinu-8 (TRPM8) a je také vazoaktivní sloučeninou; působí též stimulačně na nociceptory a navozuje jejich desenzitizaci. Jako topické činidlo působí jako protidráždidlo tím, že poskytuje chladivý účinek a zpočátku stimuluje nociceptory a poté je znecitlivuje; stejným mechanismem působí spasmolyticky.1,2

Účinky samotné mátové silice lze shrnout do následujících bodů:3

Ovlivnění motility:

• blokáda influxu Ca2+ v hladkých buňkách ilea = relaxace střeva;

• mírnější kontraktilní reakce taeniae coli na acetylcholin, histamin, serotonin či substanci P;

• zpomaluje orocekální tranzit;

• snižuje peristaltiku a spasmy tlustého střeva.

Ovlivnění viscerální senzitivity:

• může zmírnit viscerální bolest;

• snížení pozánětlivé viscerální hyperalgezie u potkanů, pravděpodobně prostřednictvím receptoru TRPM8 a/nebo TRPA1.

Ovlivnění činnosti jícnu a senzitivity žaludku:

• snižuje tonus jícnu, včetně distálního jícnového svěrače (LES);

• potlačení spasmů žaludku, pokles intragastrického tlaku či indexu gastrické motility.

Psychologické účinky:

• mírné anxiolytické účinky modulací dopaminových drah;

• příznivý vliv na náladu => příznivé ovlivnění osy mozek–střevo v rámci patofyziologie funkčních poruch GIT.

Hlavní komponenty uváděné v semenech Carum carvi jsou limonen, karvakrol, karvon, karvenon, γ-terpinen, α-pinen, linalol a p-cymen. Literárně jsou popisovány jeho protizánětlivé, spasmolytické, antimikrobiální, antioxidační, karminativní, antimeteorické a imunomodulační vlastnosti.4

Farmakokinetické vlastnosti

Dostupná farmakokinetická data jsou velmi omezená. Mentol a další terpenové složky mátové silice jsou liposolubilní a rychle se vstřebávají v proximální části tenkého střeva. Metabolismus je realizo ván především glukuronidací a exkrece zejména močí.5

Indikace

Léčba gastrointestinálních obtíží spojených hlavně s mírnými křečemi, plynatostí, pocitem plnosti a bolestí břicha u osob starších 12 let.

Dávkování

Přípravek je obvykle užíván v dávkovacím režimu 1 tobolka 2× denně per os. Nejsou k dispozici údaje týkající se dávkování v případě poruchy funkce ledvin nebo jater. Tobolky se mají užívat do ústupu obtíží, obvykle po dobu 2 až 4 týdnů. Pacient má být poučen, aby vyhledal lékařskou pomoc, pokud příznaky přetrvávají po 2 týdnech léčby nebo se zhoršují. Pokud příznaky přetrvávají déle, je možné pokračovat v užívání enterosolventních tobolek po dobu až 3 měsíců.

Kontraindikace

Vedle známé přecitlivělosti na kteroukoliv ze složek léčivého přípravku nesmí být podáván pacientům s onemocněním jater, cholangitidou, achlorhydrií, žlučovými kameny a jiným biliárním onemocněním. Vyloženě kontraindikován je též u dětí mladších 8 let.

Těhotenství a laktace

Vzhledem k nedostatku relevantních údajů se podávání u těhotných ani kojících žen nedoporučuje.

Klinické zkušenosti

Terapeutický přínos mátové silice a/nebo její kombinace s kmínovou silicí označovanou jako menthacarin byl předmětem hodnocení v řadě randomizovaných klinických studií (délka trvání 2 až 8 týdnů) zahrnujících nemocné s různě vyjádřenou funkční dyspepsií (FD) či syndromem dráždivého tračníku.3 Nejnověji byl kriticky hodnocen v rámci metaanalýzy6 celkem pěti randomizovaných klinických studií zahrnujících 580 nemocných trpících FD, kde byl signifikantně lepší než placebo nebo srovnatelný s aktivním komparátorem. Sedm dalších studií uvedlo příznivé výsledky menthacarinu u pacientů s FD a současnou infekcí Helicobacter pylori, u syndromu dráždivého tračníku (IBS), a to ve smyslu úlevy od bolesti (Obr. 1) i zlepšení CGI skóre (Obr. 2).

Vliv léčby na intenzitu bolesti. SD – standardní odchylka; IV – vážený průměrný rozdíl; CI – interval spolehlivosti.
Obr. 1. Vliv léčby na intenzitu bolesti. SD – standardní odchylka; IV – vážený průměrný rozdíl; CI – interval spolehlivosti.
[Upraveno podle 6]

Vliv léčby na CGI skóre. SD – standardní odchylka; IV – vážený průměrný rozdíl; CI – interval spolehlivosti; M-H – Mantelův-Haenszelův test.
Obr. 2. Vliv léčby na CGI skóre. SD – standardní odchylka; IV – vážený průměrný rozdíl; CI – interval spolehlivosti; M-H – Mantelův-Haenszelův test.
[Upraveno podle 6]

Výsledky 12měsíční studie7 naznačují, že menthacarin je cennou léčebnou možností u pacientů s FD, kteří vyžadují symptomatickou léčbu i v dlouhodobém horizontu po dobu až 12 měsíců, a menthacarin tedy lze považovat za lék první volby v krátkodobé nebo dlouhodobé léčbě pacientů s FD kteréhokoli podtypu.7

Uvedená klinická pozorování se promítají i do řady zahraničních terapeutických guidelines zabývajících se IBS – amerických,8 belgických9 či např. španělských10 a samozřejmě i Světové gastroenterologické organizace (WGO).11

Bezpečnost a snášenlivost

Užívání pojednávané fixní kombinace mátové a kmínové silice je nemocnými obvykle velmi dobře snášeno. Nicméně nelze vyloučit možný výskyt doprovodných gastrointestinálních poruch (pyróza, nauzea, eruktace, perianální pálení) či alergické reakce (zarudnutí, otok, svědění).

Lékové interakce

Léčivé přípravky užívané ke snížení acidity žaludeční šťávy mohou způsobit předčasné rozpuštění enterosolventního obalu, což by mohlo vést k eruktaci s typickým odérem anebo k žaludečnímu podráždění. Současné užívání s takovými přípravky se proto nedoporučuje, případně by měl být přípravek Gaspan podán nejméně 2 hodiny před jejich aplikací.


Zdroje

1. Patel T, Ishiuji Y, Yosipovitch G. Menthol: a refreshing look at this ancient compound. J Am Acad Dermatol 2007;57(5):873–8.

2. Kabbani N. Not so cool? Menthol’s discovered actions on the nicotinic receptor and its implications for nicotine addiction. Front Pharmacol 2013;4:95.

3. Kim YS, Kim JW, Ha NY, et al. Herbal therapies in functional gastrointestinal disorders: a narrative review and clinical implication. Front Psychiatry 2020;11:601.

4. Keshavarz A, Minaiyan M, Ghannadi A, et al. Effects of Carum carvi L. (Caraway) extract and essential oil on TNBS-induced colitis in rats. Res Pharm Sci 2013;8(1):1–8.

5. Gaspan. SPC. Dostupné na: www.sukl.cz (poslední přístup: 14/06/2023).

6. Madisch A, Frieling T, Zimmermann A, et al. Menthacarin, a proprietary peppermint oil and Caraway oil combination, improves multiple complaints n patients with functional gastrointestinal disorders: a systematic review and meta-analysis. Dig Dis 2023;41(3):522–532.

7. Storr M, Stracke B. Menthacarin for long-term treatment of functional dyspepsia – Results from a clinical trial follow-up. Z Gastroenterol 2023;61(03):257–267.

8. Lacy BE, Pimentel M, Brenner DM, et al. ACG Clinical Guideline: Management of irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol 2021;116(1):17–44.

9. Kindt S, Louis H, De Schepper H, et al. Belgian consensus on irritable bowel syndrome. Acta Gastroenterol Belg 2022;85(2):360–382.

10. Mearin F, Ciriza C, Mínguez M, et al. [Irritable bowel syndrome with constipation and functional constipation in adults: Treatment (Part 2 of 2)]. Aten Primaria 2017;49(3):177–194.

11. Irritable bowel syndrome: a global perspective. Dostupné na: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/irritable-bowel-syndrome-english-2015.pdf (poslední přístup: 14/06/2023).

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#