#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z 35. kongresu Evropské společnosti intenzivní medicíny (ESICM)


Autoři: J. Beneš
Působiště autorů: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Plzeň ;  Biomedicínské centrum, Univerzita Karlova a Lékařská fakulta v Plzni ;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova a Lékařská fakulta v Plzni
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 5, s. 233-234
Kategorie: Sdělení odborných společností

Po několika letech, v nichž bylo omezené cestování a osobní setkávání, se ve dnech 22.–26. 10. 2022 konala v Pařížském Palais de Congress pravděpodobně jedna z celosvětově největších událostí ve vztahu k oboru Intenzivní medicína – výroční 35. kongres LIVES Evropské společnosti intenzivní medicíny (ESICM). Na kongres bylo registrováno více než 4 000 účastníků z celého světa. Z České republiky se zúčastnilo 92 účastníků, z toho 10 jich mělo aktivní prezentaci formou posteru a 9 bylo vyzvaných Faculty members. Což je mj. dosud nejvyšší aktivní participace na tomto celosvětově významném setkání. Svoji roli v tomto příznivém vývoji jistě hraje významné zastoupení českých expertů v rámci výuky ať už formou masterclasses (viz dále), tak i účastí na zkouškách evropského diplomu EDIC. Nelze samozřejmě opomenout významný vliv doc. Františka Dušky, který v posledních třech letech z pozice Chief of Education & Training Committee aktivně utvářel další politiku ESICM.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o první celospolečenskou akci po opadnutí hlavních covidových restrikcí, se slavnostní otevření kongresu v neděli 23. 10. neslo ve velmi svátečním duchu. Končící prezident ESICM prof. Mauricio Cecconi se v něm ohlížel nejen za tím, co zdravotníci naší odbornosti dokázali v průběhu nelehkých okamžiků covidové pandemie, ale také, co všechno pro ně v rámci svých edukačních a dalších aktivit ESICM přinesla. Zmíněn byl výukový program COVID19 Space, který využívala jako zdroj informací a jako edukační portál celá řada zdravotníků primárně neintenzivistů. Obrazem narůstajícího významu oboru intenzivní medicína je zohlednění odbornosti ať už jako primární, nebo nástavbové specializace v Annex V evropské direktivy 2005/36/EC. Ocenění se ale dostalo i zdravotníkům, kteří po skončení jedné katastrofy pomáhají při té navazující – tedy ruské invazi na Ukrajinu ať už formou přímé participace, nebo pomocí edukačních aktivit. Právě v těchto bodech je patrný přerod myšlení odborné společnosti s mnohem větším zaměřením na distanční výuku a programy vzdálené podpory. Další vývoj směřování odborné společnosti pak naznačil jako nastupující prezident prof. Elie Azoulay, kterého známe jako několikaletého šéf‑ editora časopisu Intensive Care Medicine.

V rámci vlastního odborného programu konference zazněla celá řada zásadních sdělení, představeny byly výsledky několika konkomitantně otištěných publikací v prestižních časopisech – Journal of American Medical Association (JAMA) nebo New England Journal of Medicine (NEJM). Vedle klasických frontálních lekcí měli účastníci i možnost přihlásit se na některý z mnoha praktických workshopů (ECMO, náhrada funkce ledvin, péče o polytrauma, hemodynamika a další), které probíhaly v mnoha půldenních blocích prakticky po celou dobu programu. Pro LIVES typickou interaktivnost doplňovali lekce typu Case‑based fundamentals, diskuzní fóra nebo tzv. „Next lounge“, v němž definovaný expert pouze s „tužkou a papírem“ vysvětluje základy některých typických patofyziologických zákonitostí nebo léčebných postupů.

Nedílnou součástí kongresů ESICM je ale i jednání Councilu – tedy rady ESICM, které je tradičně spojeno s předáním funkčních rolí ve společnosti na nově zvolené osobnosti. V letošním roce předal štafetu národního zástupce autor článku již zvolenému doc. Janu Mácovi (FN a LF Ostrava). Do čela CoBA faculty committee byla zvolena Dr. Anne LeRoy (3. LF UK a FN Královské Vinohrady) a vedení EDEC Curriculum Sub‑Committee se ujímá doc. Martin Balík (1. LF UK a VFN) – všem jmenovaným gratulujeme. Mnohem významnější ovšem je ukončení angažmá již zmíněného doc. Dušky, který v pozici Chief of Education & Training Committee představoval dosud nejvyššího zvoleného zástupce naší země v exekutivní radě ESICM. Rozsah a dosah změn, které stojí za ním a jeho týmem, pravděpodobně doceníme až v budoucnu, ale již nyní je patrné jakým způsobem dokázal pozdvihnout edukační roli společnosti a zvýšil její celospolečenský dopad. Za svoji práci byl doc. Duška opakovaně vyzdvihnut všemi, nyní již bývalými, spolupracovníky (děkujeme a gratulujeme). Pro budoucnost pravděpodobně velmi důležitou a právě doc. Duškou navrženou nově definovanou součástí intenzivistického kurikula jsou Intensive Care Fundamentals (ICF), které by měly být na míru šitým programem pro začínající lékaře‑ intenzivisty a jakousi hands‑on základnou veškeré další edukace v oboru. Cílem je, aby program umožnil edukaci v národním jazyce a jednotlivá centra mohla zajistit proškolení napříč vlastním regionem. V průběhu kongresu opakovaně probíhaly diskuze nad touto problematikou a konala se příprava prvního běhu train‑the‑ trainer, který by se měl konat v březnovém termínu v Bruselu – případní zájemci o české centrum se stále mohou hlásit u doc. Dušky, který se problematice ICF bude v rámci ESICM ještě nadále věnovat.

Závěrem zprávy z kongresu ESICM mi dovolte krátké shrnutí a ohlédnutí nejen za těmito několika hektickými dny plnými opětovného setkávání s přeshraničními přáteli, ale také za celou dobou mého fungování v roli národního zástupce v radě ESICM. To, co jsem měl šanci sledovat, je dynamická odborná společnost složená z moderně smýšlejících expertů celé Evropy a dnes již i světa, od nichž se máme mnohé co učit.

Text informačního sdělení neprošel recenzním řízením, ani redakční/editorskou úpravou.

KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA:

prof. MUDr. Jan Beneš, Ph.D.

benesj@fnplzen.cz

Článek přijat k tisku: 27. 11. 2022

Cit. zkr: Anest intenziv Med. 2022;33(5):233-234


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#