#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

European Airway Conference (EAC) 2022


Autoři: P. Michálek
Působiště autorů: Všeobecná fakultní nemocnice, Praha
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 5, s. 230-231
Kategorie: Sdělení odborných společností

Tento rok po téměř čtyřech letech od posledního evropského kongresu, který se konal v sicilské Catanii, se sešli odborníci a entuziasté zajištění dýchacích cest v Turecku, v kongresovém centru města Belek v provincii Antalya od 28. září do 1. října 2022 [1]. Kongres se konal pod patronátem Evropské společnosti pro zajištění dýchacích cest (European Airway Management Society, EAMS – www.eamshq. net) a za spolupráce s britskou Difficult Airway Society (DAS) a americkou Society for Airway Management (SAM).

Zúčastnilo se téměř 300 účastníků ze 40 rozdílných zemí světa, nejvíce z Turecka, Velké Británie, Itálie, Německa, Španělska a Kataru. Česká republika byla zastoupena pěti delegáty – J. Bruthans, J. Votruba, P. Michálek (Praha), O. Klementová (Olomouc) a J. Werner (Hradec Králové).

Den před vlastním zahájením kongresu se konal již 27. ročník kurzu TAT (Teaching the Airway Teacher). Tento kurz je určen všem lékařům anesteziologům, intenzivistům a ostatním lékařům zajišťujícím průchodnost dýchacích cest, kteří mají ambice učit ve svých institucích nebo na národní úrovni techniky zajištění dýchacích cest [2]. Unikátní hybridní model kurzu spočíval v měsíční online přípravě účastníků, a poté v celý den trvající prezenční výuce. Kurz kombinoval metody učení a komunikace v malých skupinách, prezentace, diskuze založené na případových studiích, vše pod vedením 13 zkušených TAT instruktorů. Hlavními tématy prezenčního kurzu bylo, jakým způsobem organizovat kurz nebo workshop na zajištění dýchacích cest, jak vyučovat různé techniky v klinické praxi, jak vyučovat teorii zajištění dýchacích cest, a také způsoby získávání zpětné vazby. Tento TAT kurz absolvovalo letos celkem 54 lékařů z různých oborů – anesteziologie, intenzivní medicíny, urgentní medicíny – kteří byli z Evropy, Asie a Afriky. Mezi letošními absolventy byli i lékaři z České republiky a Slovenska.

Vlastní program konference byl rozdělen do několika tematických bloků. V hlavním sále probíhaly plenární přednášky, které byly předneseny světovými odborníky v zajištění dýchacích cest z oblasti perioperační medicíny, intenzivní péče i urgentní medicíny. Mezi řečníky byli například Dr. Max Sorbello (Catania, Itálie) a prof. Sheila Myatra (Mumbai, Indie) shrnující současné evropské a americké doporučené postupy v zajištění dýchacích cest [3, 4], prof. Tim Cook (Bath, UK) s přehledem současných poznatků o videolaryngoskopii, Dr. Michael Seltz Kristensen (Kodaň, Dánsko), který prezentoval nová paradigmata v umělé plicní ventilaci bez zajištění dýchacích cest, Dr. Patel (Londýn, UK) nebo prof. Robert „Tino“ Greif (Bern, Švýcarsko) s přehledovou přednáškou o možnostech online výuky postupů komplexní péče o dýchací cesty.

V malých sálech probíhaly tematicky specializované miniworkshopy a setkání s experty. Týkaly se například předoperačního vyšetření dýchacích cest včetně ultrazvukového, CICO situací s nutností provedení koniotomie, dětské problematiky, fibrooptické intubace při vědomí, zajištění dýchacích cest u morbidně obézních nebo pokroků v alternativních technikách oxygenace. I Česká republika (J. Votruba, P. Michálek) organizovala jednu z těchto sekcí pod názvem „Jak vyřešit obtížné infraglotické dýchací cesty?“. V dalších blocích proběhla prezentace volných sdělení, kterých bylo celkem 72. Autoři byli z 16 zemí a ze čtyř světadílů. V závěrečném bloku konference byly prezentovány nejlepší kazuistiky a vybraná nejlepší volná sdělení. Porota na místě rozhodovala o udělení cen. Nejlepší kazuistika, jejímž autorem byl Dr. Sahin z Turecka, měla název „Superimposed high‑ frequency jet ventilation (HFJV) with mechanical ventilation for Mounier‑Kuhn syndrome: a case report“. Cenu za nejlepší volné sdělení získal Dr. Petzoldt (Německo) – „Transnasal videoendoscopy for preoperative airway risk stratification – development and validation of a multivariable risk prediction model“. Druhou cenu získal Dr. Bruthans z ČR za sdělení „A randomized comparison of videolaryngoscope GlideScope Titanium with videolaryngoscope KingVision (non‑ channeled blade) for nasotracheal intubation in patients with predicted difficult airway scheduled for maxillofacial procedure“.

Celé jedno odpoledne bylo věnováno praktické výuce technik zajištění dýchacích cest na simulátorech a modelech. Tento blok sestával ze šesti stanovišť, která zahrnovala techniky flexibilní fibrooptické intubace, rigidní a semirigidní stylety, komerčně dostupné videolaryngoskopy, ultrazvukové vyšetření dýchacích cest, chirurgické přístupy do dýchacích cest, techniky perioperační oxygenace a použití supraglotických pomůcek. Přednášky a sympozia sponzorované firmami se věnovaly prezentaci vysokoprůtokové nosní aplikace kyslíku včetně metody THRIVE a představení nové supraglotické pomůcky pro zajištění dýchacích cest – i‑gel Plus [5].

Na závěr konference byly uděleny ceny, čestná členství a také fellowshipy EAMS (FEAMS). Čestná členství získali prof. Cook (UK) a prof. Myatra (Indie). Titul FEAMS byl udělen Dr. Cortesemu (Itálie), prof. Hofmeyrovi (Jihoafrická republika), prof. Mushambi (UK), Dr. Pereira (Portugalsko) a Dr. Urtubiovi (Chile). Detailní informace o kongresu
včetně sborníku abstrakt jsou dostupné online (www.eac2022.org).

Text informačního sdělení neprošel recenzním řízením, ani redakční/editorskou úpravou.

KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA:

prof. MUDr. Pavel Michálek, Ph.D., MBA

pavel.michalek@vfn.cz

Článek přijat k tisku: 12. 12. 2022

Cit. zkr: Anest intenziv Med. 2022;33(5):230-231


Zdroje

1. Sorbello M, Saracoglu KT, Cortese G, Ortubia X, Pereira AI, Canbay O, et al. Back home full in oxygen after Antalya: a report of the European Airway Conference 2023. Trends Anesth Crit Care. 2022;47:20-26.

2. Cortese P, Greif R, Charco‑Mora P. Flipped classroom and a new hybrid „Teach the Airway Teacher“ course: an innovative development in airway teaching? Trends Anesth Crit Care. 2022;42:1-3.

3. Chrimes N, Higgs A, Law JA, Baker PA, Cooper RM, Greif R, et al. Project for universal management of airways – part 1: concept and methods. Anaesthesia. 2020;75:1671-1682.

4. Apfelbaum JL, Hagberg CA, Connis RT, Abdelmalak BB, Agarkar M, Dutton RP, et al. 2022 American Society of Anesthesiologists Practice Guidelines for Management of the Difficult Airway. Anesthesiology. 2022;136:31-81.

5. Klementova O, Bhoday TK, Werner J, Lopez AM, Donaldson W, Lichnovsky E, et al. Evaluation of the insertion parameters and complications of the i‑gel Plus airway device for maintaining patent airway during planned procedures under general anaesthesia: a protocol for a prospective multicentre cohort study. BMJ Open. 2021;11:e053215.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#