#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impakt faktor – jak poznat ten „pravý“?


Impact factor – how to distinguish the proper one?

Currently, more and more emphasis is placed on the scientist not only to publish but mainly on being cited. In recent years, the world of academic research and publication has been invaded by low-quality and commercial journals that imitate serious peer-reviewed scientific journals. These journals often parasitize on the names of prestigious journals and state that they have a high impact factor. The work aims to present what the impact factor is and how it can be verified so that the publishing author does not send an article to an undesired journal.

Keywords:

Web of Science – impact factor – Journal of Citation Reports – quartiles


Autoři: V. Musil
Působiště autorů: Středisko vědeckých informací, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 5, s. 205-212
Kategorie: Přehledový článek
doi: https://doi.org/10.36290/aim.2022.043

Souhrn

V současné době se klade stále větší důraz na to, aby vědec nejen publikoval, ale hlavně na to, aby byl citován. Svět akademického výzkumu a publikací je v posledních letech napaden nekvalitními a komerčními časopisy, které napodobují seriózní recenzované vědecké časopisy. Tyto časopisy často parazitují na jménech prestižních odborných časopisů a uvádějí, že mají vysoký impakt faktor. Cílem práce je představit, co to je impakt faktor a jak ho lze ověřit, aby publikující autor neodeslal článek do časopisu, do kterého nechtěl.

Klíčová slova:

Web of Science – impakt faktor – Journal of Citation Reports – kvartily

Úvod

V současné době se klade stále větší důraz na to, aby vědec nejen publikoval, ale hlavně na to, aby byl citován. Podle toho se také posuzují nejen vědci, ale i pracoviště.

Svět akademického výzkumu a publikací je v posledních letech napaden nekvalitními a komerčními časopisy, které napodobují seriózní recenzované vědecké časopisy. Tyto časopisy se nazývají predátorské časopisy (predatory journals, questionable journals) a jedná se o časopisy, které parazitují na jménech prestižních odborných časopisů, vybírají vysoké publikační poplatky a často uvádějí, že mají vysoký impakt faktor (IF).

Co je impakt faktor

Impakt faktor, neboli faktor vlivu, je mírou četnosti, s jakou byl článek v časopise průměrně citován v určitém roce. Používá se k měření důležitosti časopisu na základě výpočtu, kolikrát jsou jeho články citovány.

Impact faktorů existuje velké množství a jsou produkty různých indexačních společností. Nejznámější IF jsou: IF firmy Clarivate, SJIF – Scientific Journal Impact Factor, GIF – Global Impact Factor, UIF – Universal Impact Factor nebo OAIF – Open Access Journals Impact Factors.

Publikující vědci často obdrží mail s nabídkou publikace v časopise s vysokým IF. Ve většině případů se jedná o SJIF – Scientific Journal Impact Factor – http://www.sjifactor.inno-space.net/, který nemá s „pravým“ IF nic společného. Některé „slušnější“ časopisy uvádějí u hodnoty IF hvězdičku, která odkazuje na informaci, že se jedná o SJIF.

Impakt faktor firmy Clarivate je jediným IF, který je celosvětově uznáván pro účely akademického hodnocení a určení kvality vědecké práce. IF je duchovním dítětem jednoho ze zakladatelů bibliometrie a scientometrie prof. Eugena Garfielda (16. 9. 1925–26. 2. 2017), který v roce 1958 založil ve Philadelphii Institute of Scientific Information (ISI), jehož pokračovatelem je firma Clarivate. Garfield stál u zrodu mnoha inovativních bibliografických projektů jako Science Citation Index (SCI), Journal Citation Reports (JCR), Current Contents či Index Chemicus [1].

Garfield svoji myšlenku analyzovat a vyhodnocovat citované prameny ve vědeckých pracích realizoval vytvořením experimentální databáze Genetic Citation Index s použitím citačního indexování v roce 1961, kdy byl spuštěn Science Citation Index (SCI), který obsahoval 613 časopisů a 1 400 000 citací. V roce 1966 následovalo spuštění databáze Social Science Citation Index (SSCI). Nyní jsou obě řady Science Citation Index Expanded (SCIE) a Social Sciences Citation Index (SSCI) součástí Clarivate Web of Science (WoS) a platné hodnoty IF jsou zveřejněny v Journal Citation Report.

V současné době JCR sleduje více než 21 000 časopisů ze 111 zemí z celého světa, z nichž více než 5 300 je plně v režimu open access [2].

Journal of Citation Reports

IF je možno nalézt v Journal of Citation Reports (JCR), který je součástí Clarivate Web of Knowledge (WoK). JCR vznikl v papírové formě v roce 1973 a od roku 1997 je pro předplatitele dostupný online.

Jak se impakt faktor počítá

Je důležité vědět, že pro výpočet IF jsou VŽDY potřeba 3 roky a výpočet nového IF se provádí až po předpokládaném vydání všech čísel časopisu, tj. k vydání dochází až na začátku druhé poloviny následujícího roku, než je ten, pro který se IF počítá.

IF = průměrný počet citací získaný časopisem v běžném roce dělený počtem původních a přehledových prací, které byly publikovány v časopisu ve dvou předcházejících letech, tedy IF pro rok 2021 se dá spočítat v roce 2022 dle následujícího vzorce [3]:


Pro příklad je uveden výpočet IF časopisu Anaesthesia – ISSN 0003-2409, IF = 12,893/2021:


Pokud má časopis příliš mnoho autocitací vlastních prací, tedy, že cituje své vlastní publikované práce, ztrácí impakt faktor a následně dochází k novému výpočtu impakt faktoru, jako by se jednalo o nově sledovaný časopis.

Kde lze najít IF

  1. IF pro všechny roky, kdy jej časopis má, je možno nalézt v Journal of Citation Reports – obr. 1.
  2. Poslední platný lze nalézt i ve Web of Science, a to přímo v záznamu po prokliknutí názvu časopisu – obr. 2.

Hodnota IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v JCR
Obr. 1. Hodnota IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v JCR

Hodnota IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 ve WoS
Obr. 2. Hodnota IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 ve WoS

Časopisy, které mají Clarivate IF se v seznamech jiných impakt faktorů neobjevují a pokud je na jejich stránkách vyhledán časopis, který „pravý“ IF má, tak se v tomto vyhledávači neobjeví (obr. 3–5).
a) Scientific Journal Impact factor – SJIF
b) Global Impact Factor – GIF
c) Universal Impact Factor – UIF

Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 ve SJIF
Obr. 3. Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 ve SJIF

Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v GIF
Obr. 4. Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v GIF

Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v UIF
Obr. 5. Příklad hledání IF časopisu Anaesthesia za rok 2021 v UIF

Median Impakt faktor

Dalším údajem, který je možno v JCR najít je Median Impact Factor (MIF), který je definován jako střední hodnota impakt faktoru pro konkrétní obor. Tuto informaci lze najít v JCR po vyhledání v záložce „Categories“ a následně dle oboru – níže uvedeny median IF v indexu SCIE pro 35 časopisů v kategorii Anesthesiology (MIF = 3,396) a 35 časopisů v kategorii Critical Care Medicine (MIF = 3,533) (obr. 6).

Příklad MIF oborů Anesthesiology a Critical Care Medicine za rok 2021 v JCR
Obr. 6. Příklad MIF oborů Anesthesiology a Critical Care Medicine za rok 2021 v JCR

Pro srovnání je uvedena kategorie Medicine, General & Internal (MIF = 2,982) obsahující 172 časopisů, kde jsou i časopisy Lancet (IF = 202,731/2021) a New England Journal of Medicine – NEJM (IF = 176,082/2021) (obr. 7).

Příklad MIF oboru Medicine, General & Internal za rok 2021 v JCR
Obr. 7. Příklad MIF oboru Medicine, General & Internal za rok 2021 v JCR

Vyhledání časopisů v JCR

Časopis v JCR lze vyhledat buď podle názvu nebo ISSN časopisu [2]. Pomocí ISSN je to přesnější, jelikož by nemělo dojít k záměně, což se může u vyhledávání podle názvu stát. Zde příklad vyhledání časopisu Anaesthesia (obr. 8).

Příklad vyhledání časopisu Anaesthesia v JCR
Obr. 8. Příklad vyhledání časopisu Anaesthesia v JCR

Druhou možností je vyhledat časopisy dle vědního oboru a vybrat si ten nejvhodnější podle výšky IF nebo kvartilu. To je možné po výběru záložky „Categories“, kde je třeba vybrat příslušnou kategorii a v ní obor, zde např kategorie Clinical Medicine a obor Anesthesiology (obr. 9a, 9b).

Příklad vyhledání oboru Anesthesiology z kategorie Clinical Medicine
Obr. 9. Příklad vyhledání oboru Anesthesiology z kategorie Clinical Medicine

Obr. 9b. Přehled vyhledaných časopisů z oboru Anesthesiology z kategorie Clinical Medicine
Obr. 9b. Přehled vyhledaných časopisů z oboru Anesthesiology z kategorie Clinical Medicine

Kvartily

V současné době kromě hodnoty IF sleduje také kvartil, ve kterém je časopis zařazený. Kvartily u časopisů uvádějí různé databáze (např. SCOPUS), ale ten jediný „pravý“, který slouží k hodnocení, lze nalézt opět pouze v JCR. To, že má časopis vysoký nebo naopak nízký IF neznamená, že tomu bude odpovídat kvartil, ve kterém je možné
časopis najít. Časopisy se do kvartilů řadí podle mnoha faktorů, v JCR podle impakt faktoru (IF), Journal Citation Indicator (JCI) nebo Aricle Influence Score (AIS). Nejčastěji používaným a nejlépe zjistitelným kvartilem je kvartil podle IF.

Většina autorů se s termínem kvartil již setkala, stejně tak jako s termínem decil. Decil je vyhrazen pro prvních 10 % časopisů ze seznamu v JCR v příslušném oboru.
Kvartily existují čtyři: Q1, Q2, Q3 a Q4 a znamenají pozici časopisu v seznamu v JCR v příslušném oboru.

1. kvartil – Q1 – první čtvrtina seznamu, tedy prvních 25 % časopisů v oboru, jedná se tedy o ty nejlepší a jeho součástí je i výše uvedený decil

2. kvartil – Q2 – druhá čtvrtina seznamu

3. kvartil – Q3 - třetí čtvrtina seznamu

4. kvartil – Q4 – poslední, čtvrtá čtvrtina seznamu, tedy posledních 25 % časopisů v seznamu

Jak najít kvartil časopisu

a. Aktuální kvartil časopisu je možno najít přímo ve WoS, po prokliknutí názvu časopisu v záznamu – příklad u časopisu Anaesthesia (obr. 10).

Příklad zobrazení aktuálního kvartilu časopisu Anaesthesia ve WoS
Obr. 10. Příklad zobrazení aktuálního kvartilu časopisu Anaesthesia ve WoS

b. Kvartily časopisu za všechny roky, kdy byl sledován, lze nalézt pouze v JCR, a to po srolování na stránce, např. časopis Anaesthesia má uvedené kvartily v letech 1997–2021, na obr. 11 jsou zobrazeny hodnoty pro roky 2015–2021.

Příklad zobrazení všech dostupných kvartilů časopisu Anaesthesia v JCR
Obr. 11. Příklad zobrazení všech dostupných kvartilů časopisu Anaesthesia v JCR

Každý časopis může být zařazený od jednoho do pěti oborů, ve kterých může být hodnota kvartilu odlišná. Na obrázku je příklad časopisu Frontiers in Neuroanatomy, kde je časopis v decilu (2. ze 21 časopisů) v oboru Anatomy & Morphology, a ve 3. kvartilu (158. z 275 časopisů) v oboru Neurosciences.

Příklad zobrazení kvartilů ve více oborech – časopis Frontiers in Neuroanatomy v JCR
Obr. 12. Příklad zobrazení kvartilů ve více oborech – časopis Frontiers in Neuroanatomy v JCR

Indexy

V současné době obsahuje Journal of Citation Reports 4 indexy.

A. Indexy, ve kterých se počítá IF:

2. Science Citation Index (SCIE) – pro přírodní vědy – např. časopis Anesthesia,

3. Social Sciences Citation Index (SSCI) – pro obor společenských a sociálních věd – např. Československá psychologie. Časopisy z kategorie Anesthesiology i Critical Care Medicine jsou evidovány v řadách – SCIE a ESCI.

B. Indexy, ve kterých se IF nepočítá:

3. Emerging Sources Citation Index (ESCI) – pro časopisy, které prozatím nesplňují kritéria pro to, aby mohly být zařazeny v rejstřících SCIE a SSCI – např. časopis Anesteziologie a intenzivní medicína,

4. Arts and Humanities Citation Index (AHCI) – pro časopisy z oblasti umění a humanitních věd.

Podle nejnovějších informací společnosti Clarivate z 26. července 2022 budou mít všechny časopisy ve Web of Science Core Collection, a to včetně časopisů z indexu ESCI a AHCI pro obory umění a humanitních věd, impakt faktor [4].

Závěr

Autor, pokud posílá práci do časopisu, by si měl vždy ověřit v Journal of Citation Reports, zda se jedná o časopis s impakt faktorem.

Je také důležité pamatovat na to, že k výpočtu impakt faktoru jsou potřeba 3 roky, takže IF nemůže mít nikdy časopis s ročníkem 1 nebo 2.

Pokud má autor pochybnosti, zda zvolil časopis správně, je vždy vhodné kontaktovat specialistu (knihovníka), který mu pomůže potvrdit, že se jedná o časopis se správným impakt faktorem.

KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA:

PhDr. Vladimír Musil, Ph.D.

vladimir.musil@lf3.cuni.cz

Článek přijat redakcí: 27. 11. 2022

Článek přijat k tisku: 5. 12. 2022

Cit. zkr: Anest intenziv Med. 2022;33(5):205-212


Zdroje

1. Sangam SL, Savanur K. Eugene Garfield: A Scientometric Portrait. Collnet Sci Inf Manag. 2010;4(1):41-51.

2. Journal of Citation ReportsTM [Internet]. Clarivate, ©2022 [cited 1.12.2022]. Available from: https://jcr.clarivate.com/jcr/browse-journals.

3. Journal Citation Reports™: Reference Guide [Internet]. Clarivate, 2021, s. 7 [cited 1.12.2022]. Available from: https://clarivate.com/webofsciencegroup/wp-content/ uploads/sites/2/2021/06/JCR_2021_Reference_Guide.pdf.

4. Clarivate announces changes to the 2023 Journal Citation Reports [Internet]. Clarivate, 2022 [cited 1.12.2022]. Available from: https://clarivate.com/news/clarivate-announces- changes-to-the-2023-journal-citation-reports.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#