#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k článku: Rokuroniem indukovaný anafylaktický šok v těhotenství úspěšně léčený podáním sugammadexu


Autoři: D. Omáčka
Působiště autorů: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Kladno ;  Klinika anesteziologie a resuscitace 3. lékařské fakulty UK a FN Královské Vinohrady, Praha
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 5, s. 228
Kategorie: Korespondence

Musilová T, Seidlová D, Štourač P, Pešková K, Řeháčková E. Rokuroniem indukovaný anafylaktický šok v těhotenství úspěšně léčený podáním sugammadexu. Anest. intenziv. Med. 2022;33(3-4):161-163. doi: 10.36290/aim.2022.024.

Vážená redakce,

se zájmem jsem si přečetl článek od kolektivu autorů z Fakultní nemocnice Brno s názvem „Rokuroniem indukovaný anafylaktický šok v těhotenství úspěšně léčený podáním sugammadexu“, který shrnuje zajímavou kazuistiku s neobvyklým využitím antidota svalových relaxancií sugammadexu [1].

Při četbě mne však obzvlášť zaujala pasáž věnující se úvodu do anestezie u pacientky s diagnózou extrauterinní gravidity s hemoperitoneem. Pacientka s náhlou příhodou břišní je po preoxygenaci uvedena intravenózním podáním 10 μg sufentanilu, 150 mg propofolu a 50 mg rokuronia. Je popsáno prodechování pacientky obličejovou maskou před zajištěním dýchacích cest, ačkoliv je v úvodu explicitně zmíněno, že jde o neplánovanou urgentní situaci. Lačnost pacientky není zmíněna.

Po prostudování současné problematiky bleskového úvodu (rapid sequence induction – RSI) do celkové anestezie jsem si všiml současného trendu zpochybňování paradigmatu o neprodechování pacientů s náhlou příhodou břišní při RSI [2, 3]. I přes to by mne zajímal názor autorů, případně redakce na problematiku RSI u náhlé příhody břišní. Z textu je zřejmé, že při prodechování musely být používány vyšší inspirační tlaky pro nemožnost pacientku ventilovat. Druhý dotaz se týká dávky rokuronia. Hmotnost pacientky byla 80 kg; nebyla dávka 0,625 mg/kg pro bleskový úvod příliš nízká oproti v této situaci běžně doporučované dávce 1,0 mg/kg?

Děkuji mnohokrát za reakci.

Redakce se omlouvá autorskému kolektivu Musilová T, Seidlová D, Štourač P, Pešková K, Řeháčková E. článku Rokuroniem indukovaný anafylaktický šok v těhotenství úspěšně léčený podáním sugammadexu, že jim neposkytla dostatek času na odpověď. Reakce autorů na tento komentář bude uveřejněna v následujícím běžném čísle časopisu.


Zdroje

1. Musilová T, Seidlová D, Štourač P, Pešková K, Řeháčková E. Rokuroniem indukovaný anafylaktický šok v těhotenství úspěšně léčený podáním sugammadexu. Anest. intenziv. Med. 2022;33(3-4):161-163.

2. Klučka J, Štourač P, Křikava I, Štoudek R, Ťoukálková M, Michálek P, et al. Bleskový úvod do anestezie v České republice 2016: dotazníková studie. Anest. intenziv. Med. 2017;28(4):232-239.

3. Avery P, Morton S, Raitt J, Lossius HM, Lockey D. Rapid sequence induction: where did the consensus go? Scand J Trauma Resusc Emerg Med. 2021 May 13;29(1):64.

Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#