#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intraabdominálně uložená síťka při řešení rozsáhlých kýl v laparotomii


Authors: K. Vysloužil;  I. Klementa;  L. Starý;  M. Duda;  P. Zbořil;  P. Skalický;  M. Dlouhý
Authors‘ workplace: II. chirurgická klinika Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty UP v Olomouci přednosta prof. MUDr. M. Duda, DrSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 6, s. 310-313.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cíl:
Rozsáhlé kýly v jizvě po abdominálních operacích významně zhoršují kvalitu života nemocných. Naším cílem je ukázat, že i v současnosti chirurgické léčení těchto kýl má svá úskalí a většinou vyžaduje plastiku pomocí síťky.

Soubor nemocných a výsledky:
Autoři operovali 82 nemocných s kýlou ve střední laparotomii, kteří byli primárně operováni pro kolorektální onemocnění. Incidence rozsáhlých kýl v operační ráně byla 5,25 % (82/1564). Beznapěťová plastika defektu ve stěně břišní byla provedena pomocí intraperitoneálně uložené prolenové síťky. I když u 11 nemocných autoři uvádějí pooperační komplikace v ráně (1× absces, 6× serom, a 4× infiltrát), jsou dlouhodobé výsledky této techniky velmi příznivé. K recidivě kýly došlo u 2 nemocných a klinické projevy adhezí po plastice se objevily u 7 nemocných.

Závěr:
Technika intraabdominálně uložené síťky při řešení rozsáhlejších pooperačních kýl umožňuje beznapěťovou plastiku rozsáhlých defektů v břišní stěně s velmi dobrými dlouhodobými výsledky.

Klíčová slova:
prolenová síťka – chirurgické řešení kýly


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#