#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osteosyntéza intrakapsulárních zlomenin krčku femuru


: J. Skála-Rosenbaum;  V. Džupa;  J. Bartoníček;  P. Douša;  P. Pazdírek
: Ortopedicko-traumatologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha-Vinohrady přednosta prof. MUDr. J. Bartoníček, DrSc.
: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 6, s. 291-298.
: Monothematic special - Original

Cíl studie:
Zhodnotit výsledky osteosyntézy intrakapsulárních zlomenin krčku femuru.

Metoda:
Autoři provedli od začátku roku 1998 do konce roku 2002 osteosyntézu intrakapsulární zlomeniny krčku femuru u 47 pacientů (21 žen, 26 mužů). Věk pacientů byl v rozmezí 17 až 86 let s průměrem 56 let (muži 54,5 roku, ženy 58,2 roku). Ke kontrole provedené s odstupem minimálně 1 roku od operace se dostavilo 40 pacientů (18 žen, 22 mužů), jejich věk činil v průměru 56 let. Zbývajících 7 pacientů se k vyšetření nedostavilo. Ve 21 případě se jednalo o zlomeniny typu Garden 1 a 2, v 19 případech o dislokované zlomeniny typu Garden 3 a 4. Osteosyntéza třemi tahovými šrouby byla provedena v 16 případech, osteosyntéza DHS s antirotačním šroubem ve 24 případech.

Výsledky:
Ke zhojení došlo v 70 % případů, 3krát vznikl pakloub a 9krát se rozvinula avaskulární nekróza. U zlomenin typu Garden 1 a 2 bylo 14,3 % komplikací, u zlomenin typu Garden 3 a 4 to bylo 47,4 % komplikací. Ze zlomenin ošetřených tahovými šrouby se zhojilo 71 % případů, ze zlomenin ošetřených DHS 69 % případů. Operační čas i doba RTG osvitu byla u tahových šroubů o 50 % delší než u DHS. Studie nepotvrdila výhodu kratší doby mezi úrazem a operací z hlediska rozvoje avaskulární nekrózy hlavice. Rozvoj avaskulární nekrózy byl však ovlivněn i jinými faktory, proto nelze význam urgentního operování do 6 hodin od úrazu zpochybnit.

Závěr:
Dislokované zlomeniny typu Garden 3 a 4 mají horší prognózu než zlomeniny typu Garden 1 a 2. Operační doba a RTG osvit je u DHS kratší než u tahových spongiózních šroubů při stejném procentu dobrých výsledků. Nezbytná je přesná repozice zlomeniny v obou projekcích, správná poloha implantátů a evakuace intrakapsulárního hematomu jako prevence avaskulární nekrózy hlavice.

Klíčová slova:
intrakapsulární zlomeniny krčku femuru – osteosyntéza – zlomeniny proximálního femuru


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#