#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Erektilní dysfunkce po poranění pánve


Authors: T. Šrámková;  J. Filipínský;  M. Sutorý;  P. Wendsche;  J. Kočiš
Authors‘ workplace: Úrazová nemocnice Brno, ředitel MUDr. P. Zelníček, CSc. ;  Klinika traumatologie Masarykovy Univerzity Brno, přednosta prof. MUDr. P. Wendsche, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 6, s. 299-302.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Erektilní dysfunkce patří k závažným důsledkům pánevního poranění.

Cílem studie bylo zjistit a srovnat výskyt erektilní dysfunkce u mono- a polytraumatizovaných mužů s pánevním poraněním, ozřejmit vztah impotence k typu pánevního poranění a vyhodnotit terapeutickou odezvu pacientů.

Metoda:
Celkem 231 mono- či polytraumatizovaným mužům s pánevním poraněním jsme zaslali osobní dopis s přiloženým dotazníkem IIEF-5 International Index of Erectile Function. Pro zjišťování souvislosti typu pánevního poranění na vznik erektilní dysfunkce jsme použili klasifikaci AO. Ke stanovení statistické významnosti jsme užili chi-kvadrát test. V terapii byla jako metoda první volby indikována perorální léčba inhibitory fosfodiesterázy 5 (PDE5). Léčebný efekt byl ověřen dotazníkem IIEF 5.

Výsledky:
Zjistili jsme, že erektilní dysfunkce postihuje téměř třetinu (31,5 %) mužů, kteří utrpěli pánevní poranění. To, zda nemocný utrpěl izolované poranění pánve či poranění pánve při polytraumatu, nemá vliv na vznik erektilní dysfunkce (p = 0,218), ale impotence signifikantně souvisí s typem pánevního poranění. Potvrdili jsme statisticky významně častější výskyt erektilní dysfunkce u pacientů s poraněním pánevního kruhu typ B a C (p = 0,023). Skóre IIEF-5 bylo před zahájením terapie v průměru 11,5. U 85 % nemocných byla perorální léčba erektilní dysfunkce inhibitory PDE5 úspěšná a vedla k dosažení párové sexuální satisfakce. Skóre dotazníku IIEF-5 dosáhlo po léčbě fyziologických hodnot 23 (22–25).

Autoři na základě zjištěných poznatků doporučují muže s poraněním pánevního kruhu typu B a C ještě za hospitalizace informovat o možné poruše sexuálních funkcí a konzultaci doplnit kontaktem na specialistu, který se zabývá léčbou sexuálních poruch.

Klíčová slova:
erektilní dysfunkce – poranění pánve – monotrauma – polytrauma


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#