#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kurz „Chirurgie kůže hlavy a krku pro pokročilé“ 25. 1. 2024, Hradec Králové


Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 73, 2024, No. 1, pp. 55.
Category:

Prostory Anatomického ústavu Lékařské fakulty UK v Hradci Králové byly místem konání kurzu věnovanému chirurgii kůže hlavy a krku. Organizátorem vzdělávací akce byla Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP, Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF a FN v Hradci Králové, Ostravě, Brně a Pardubicích. Lektoři kurzu (prof. Chrobok, prof. Komínek, doc. Gál, doc. Školoudík, MUDr. Vodička, MUDr. Švejdová a MUDr. Homoláč) provázeli účastníky kurzem sestávajícím z přednášek a praktického nácviku chirurgických technik. Hlavním cílem bylo seznámit účastníky akce s chirurgií kožních nádorů a krytí vzniklých defektů. Kurzu se účastnili také ORL lékaři z Polska a Německa.

V úvodu proběhly teoretické přednášky: Chirurgické nástroje, šicí materiály a typy stehů, Místní laloky a Pozitivní okraj. Nejdůležitější však byla část praktická. Účastníci si na prasečích hlavách postupně procvičili excize nádorů kůže a krytí různými typy laloků na tváři, nosu, uchu a rtu. Praktická část byla zakončena nácvikem amputace boltce, kantotomie a exenterace očnice. V odpolední teoretické části demonstrovali lektoři kazuistiky ze svých pracovišť.

Kurz byl organizován ve spolupráci s firmou Ethicon, Johnson-Johnson, s.r.o., která také zajistila ukázku použití hemostatických materiálů na krvácející ledvině.

Budeme se těšit na příští společný kurz 23. ledna 2025.

Viktor Chrobok, Lukáš Školoudík

Účastníci kurzu.
Image 1. Účastníci kurzu.
Fig. 1. Course participants.

 


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#