#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvalita života nemocných rakovinouhlavy a krkupo rozsáhlých chirurgických výkonech- podklad pro rozhodnutí o léčebnémpostupu?


Authors: P. Smilek;  R. Kostřica;  J. Rottenberg;  J. Hložek
Authors‘ workplace: Klinika ORL chirurgie hlavy a krku LF MU a FN U Sv. Anny, Brno, přednosta prof. MUDr. R. Kostřica, CSc.
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, , 2004, No. 4, pp. 184-189.
Category:

Overview

Na Klinice ORL v Brně byla provedena retrospektivní studie 47 nemocných s karcinomemhlavy a krku. Kvalita života byla hodnocena podle upraveného dotazníku složeného z EORTC(Evropská organizace pro výzkum a léčbu rakoviny) QLQ - C30 a WOL (Revidovaný dotazníkUniverzity ve Washingtonu) přibližně za jeden rok po ukončení léčby. Ke statistickému hodnoceníbyla použita nepárová neparametrická analýza pomocí Mann-Whitney U-testu a Fischer-exact testu.Byla prokázána statisticky významně snížená kvalita života nemocných ve skupině pacientůs resekcemi v oblasti spodiny ústní dutiny a orofaryngu ve srovnání s pacienty s nádory ostatníchlokalizací. Srovnání kvality života nemocných léčených konzervativně a radikálním chirurgickýmzákrokem je v našem souboru problematické vzhledem k příliš malým počtům nemocných v jednotlivýchlokalizacích nádorů s výrazně odlišnou prognózou. Ke zjištění kvality života budeme v budoucnuužívat dotazník menšího rozsahu. K evaluaci léčebného protokolu budou v budoucnusloužit vedle TNM klasifikace a subjektivního hodnocení kvality života po léčbě spíše molekulárněbiologická vyšetření prediktivních parametrů nádoru.

Klíčová slova:
rakovina hlavy a krku, rekonstrukce, kvalita života, protokol léčby.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#