#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tuberkulóza v České republice v roce 2006


Authors: J. Homolka 1;  F. Krejbich 1;  J. Holub 2
Authors‘ workplace: I. klinika tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky, Praha 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 681-686
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V roce 2006 bylo hlášeno do Registru tuberkulózy 973 nových tuberkulóz všech forem a lokalizací (9,5/100 000 obyvatel). Z nich bylo 799 tuberkulóz plic (7,8/100 000), ze kterých bylo definitivních případů tuberkulózy plic 556 (5,5/100 000) a mikroskopicky pozitivních tuberkulóz 267 případů. Proti předchozímu roku poklesl počet všech notifikovaných případů tuberkulózy i plicních tuberkulóz včetně definitivních a mikroskopicky pozitivních onemocnění. Celkový počet případů tuberkulózy všech forem a lokalizací již podruhé v České republice poklesl pod 10 onemocnění na 100 000 obyvatel. Potvrdili jsme tak trend, který začal v České republice v roce 1998. 

Metody a výsledky.
Rezistence mykobakterií tuberkulózy na antituberkulotika byla prokázána u 7,4 % všech onemocnění. Multirezistentní formy tuberkulózy (MDR-TB) činily 1,4 % všech případů, přičemž významný podíl na rezistenci měly osoby narozené mimo Českou republiku. To svědčí o dobře prováděné léčbě TB nemocných v rámci oboru tuberkulóza a respirační nemoci. 

Závěry.
Většina nemocných (74,7 %) vyhledala lékaře pro potíže. Počet aktivně vyhledaných případů v roce 2006 dále poklesl (11,7 % všech případů), v Praze bylo aktivně vyhledáno pouze 6,7 % onemocnění tuberkulózou. Z analyzovaných údajů je zřejmé, že je nutné ve vybraných regionech zlepšit aktivní vyhledávání tuberkulózy v rizikových skupinách. Cílem kontroly tuberkulózy v České republice v současnosti je mít nadále funkční systém dohledu nad tuberkulózou s výhledem diagnostiky všech onemocnění tuberkulózou i latentní tuberkulózní infekce. 

Klíčová slova:
tuberkulóza, epidemiologie, mykobakteria, léčba, rezistence.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#