#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genotypizace cytochromu P450 2D6 a 2C19


: O. Slanař 1,2;  M. Dražďáková 1;  K. Babiárová 1;  K. Pechandová 2;  H. Buzková 2;  F. Perlík 2;  T. Zima 1
: Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Oddělení klinické farmakologie 1. LF UK a VFN, Praha 2
: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 708-711
: Original Article

Východisko.
Polymorfizmy v genech ovlivňující farmakokinetiku léčiv jsou považovány za jednu z nejvýznamnějších příčin nežádoucích účinků nebo neúčinnosti podávané farmakoterapie. Naším cílem bylo porovnat výskyt polymorfních alel v genech CYP2D6 a CYP2C19 v kontrolním souboru a ve skupině pacientů, kteří byli na našem pracovišti vyšetřeni z důvodu neúčinnosti podávané farmakoterapie nebo pro projevy nežádoucích účinků léčiv. 

Metody a výsledky.
Do skupiny pacientů bylo zařazeno celkem 60 subjektů, u kterých jsme stanovili genotyp CYP2D6 a CYP2C19 a kontrolní skupina byla vytvořena z 218 zdravých nepříbuzných dobrovolníků. V souboru pacientů bylo v porovnání s kontrolní skupinou signifikantně méně rychlých metabolizátorů CYP2D6 (25,0 % vs. 49,8 %), a naopak zastoupení pacientů s parciálním deficitem enzymatické cesty bylo vyšší v porovnání s kontrolní skupinou (58,3 % vs. 38,5 %). Rovněž pomalých metabolizátorů CYP2D6 bylo ve skupině pacientů více než ve zdravé populaci (13,3 % vs. 6,8 %). Výskyt ultrarychlých metabolizátorů CYP2D6 a distribuce fenotypů CYP2C19 byly v obou skupinách podobné. 

Závěry.
Částečný i úplný deficit aktivity CYP2D6 často vede ke klinicky manifestní odchylce terapeutického účinku farmakoterapie. Naše výsledky potvrzují význam polymorfizmu CYP2D6 pro bezpečnost a účinnost farmakoterapie v běžné praxi. 

Klíčová slova:
cytochrom P450, polymorfizmus, nežádoucí účinky, farmakogenetika.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#