#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti sledování aktivity eozinofilního zánětu u asthma bronchiale


Authors: F. Kopřiva 1;  A. Janošťáková 2;  M. Ordeltová 3;  J. Szotkowská 3;  M. Zápalka 1;  M. Hajdúch 2;  L. Radová 2
Authors‘ workplace: Dětská klinika LF UP a FN, Olomouc 1;  Laboratoř experimentální medicíny LF UP, Olomouc 2;  Ústav klinické imunologie FN, Olomouc 3
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 479-783
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Asthma bronchiale (AB) je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, ve kterém hrají roli mnohé buňky – žírné buňky, T-lymfocyty a eozinofily. V současné době nemáme v klinické praxi ideální ukazatel sledování aktivity zánětu. V práci jsme se pokusili vyhodnotit výpovědní hodnotu stanovení eozinofilního kationického proteinu v séru (S-ECP), hladiny endotelinu (P-ET) v plazmě a procentuální zastoupení eozinofilů s expresí CD44 na povrchu (EoCD44 ) u dětských astmatiků.

Metodika a výsledky.
U 97 dětí s AB jsme vyhodnotili anamnézu, vyšetřili S-ECP, P-ET v séru a EoCD44 přímou fluorescencí z plné krve metodou průtokové cytometrie na cytometru BD Biosciences, absolutní počet eozinofilů (Eo) a hladinu celkového sérového imunoglobulinu E (S-IgE). U dětí jsme zahájili léčbu montelukastem (singulair, tbl 5 mg). S odstupem tří měsíců od prvního odběru jsme vyšetřili opět hladinu S-ECP, P-ET a EoCD44, jejichž sledování umožňuje hodnotit více stránek alergického zánětu. U 97 dětí s AB jsme zjistili silnou korelaci jen mezi hladinou P-ET a EoCD44 (p=0,002; r= –0,5).

Závěry.
Překvapivě jsme prokázali jen korelaci mezi hladinou P-ET a EoCD44. Nižší procentuální zastoupení EoCD44 v periferní krvi u astmatiků před léčbou potvrzuje aktivitu eozinofilního zánětu a intenzivní přestupu eozinofilů do dýchacích cest. I přes klinickou stabilizaci stavu (bez potřeby aplikace salbutamolu spraye, ventolin) nedošlo u 8 (8 %) dětí za 3 měsíce ke snížení hodnot S-ECP, hladiny P-ET a zvýšení procentuálního zastoupení EoCD44. Stanovení jednotlivých ukazatelů aktivity probíhajícího procesu jsou nepřímým ukazatelem mnohočetných rysů eozinofilního zánětu.

Klíčová slova:
asthma bronchiale, eozinofilní zánět, endotelin, eozinofilní kationický protein, procentuální zastoupení eozinofilů s CD44 na povrchu.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#