#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Detekce volných lehkých řetězců („free light chains“) – nová metoda diagnostiky hematologických onemocnění


Authors: J. Mecl;  H. Benáková 1;  A. Nohejlová 2;  J. Straub 2;  T. Zima 1;  I. Špička 2
Authors‘ workplace: Nemocnice Na Homolce, Praha ;  Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF a VFN, Praha 1;  I. interní klinika – klinika hematologie 1. LF a VFN, Praha 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 159-162
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Při diagnostice monoklálních gamapatií – jedním z nejčastějších hematologických onemocnění – se využívá imunochemických testů, kdy v biologickém materiálu pátráme po produkci paraproteinu.

Metody a výsledky.
Běžně používanými laboratorními testy jsou elektroforéza sérových bílkovin (SPE – serum protein electrophoresis) a imunofixační elektroforézou (IFE). Novou metodou je detekce volných lehkých řetězců v séru. Ve studii porovnáváme tyto tři metody z hlediska citlivosti záchytu paraproteinu. Ke stanovení detekce volných lehkých řetězců byl použit analyzátor využívající systému Freelite (Immunotech Beckman Coulter). Vyšetřeno bylo 51 pacientů s mnohočetným myelomem, nízce maligními ne-hodgkinskými lymfomy, primární amyloidózou a monoklonální gamapatií nejasného významu.

Závěry.
Detekce FLC může sloužit jako cenná diagnostická metoda, která zpřesňuje diagnostiku i hodnocení odpovědi na léčbu v indikovaných případech.

Klíčová slova:
mnohočetný myelom, detekce paraproteinu, volné lehké řetězce.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#