#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita výuky teoretické i klinické gerontologie u studentů 1. lékařské fakulty UK v Praze


Authors: P. Mádlová 1;  J. Neuwirth 1,2;  E. Topinková 1,2
Authors‘ workplace: Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Subkatedra gerontologie a geriatrie IPVZ 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 733-737
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Stoupající počet seniorů v naší společnosti vyžaduje stále více vysokoškolsky vzdělaných profesionálů – zdravotnických pracovníků, pracovníků sociální sféry a manažerů vybavených základními znalostmi gerontologie a geriatrie. Cílem naší práce bylo zhodnotit efektivitu pregraduální výuky gerontologie a geriatrie u studentů 1. LF UK. 

Metody a výsledky.
K získání představy o vědomostech studentů programů lékařství, ergoterapie a fyzioterapie z gerontologie a geriatrie a jejich postojů k seniorské populaci jsme použili šetření s pomocí dvou anonymních dotazníků vlastní konstrukce. Identické dotazníky studenti vyplnili před zahájením blokové stáže a po ukončení výuky (N=134). Vyhodnocení vědomostních a postojových dotazníků potvrdilo, že bloková stáž z gerontologie a geriatrie absolvovaná na Geriatrické klinice byla efektivní a zvýšila znalosti studentů v dané problematice. Procento správných odpovědí ve všech třech hodnocených vzdělávacích programech se po absolvování blokové stáže zvýšilo a přesahovalo 83 %. Ze 134 studentů 54,5 % ocenilo u seniorů jejich životní zkušenosti a moudrost, 98,4 % studentů bylo spokojeno s výukou a 67,2 % studentů uvedlo, že stáž změnila jejich názor na seniorskou populaci. 

Závěry.
Naše šetření potvrdilo, že klinická výuka geriatrie na 1. LF UK koncipovaná v souladu se současnými evropskými doporučeními je dostatečně efektivní, studenty příznivě přijímaná a je nutno ji rozvíjet na všech lékařských fakultách v České republice. 

Klíčová slova:
geriatrie, gerontologie, pregraduální výuka a vzdělávání.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#