#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infračervená pupilometrie pomocí digitální fotografie


Authors: O. Slanař;  M. Urban 1;  F. Perlík
Authors‘ workplace: Oddělení klinické farmakologie 1. LF UK a VFN, Praha a Subkatedra klinické farmakologie IPVZ, Praha ;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN, Praha 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 273-276
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Velikost zornic je dána zejména působením parasympatiku a sympatiku. Měření velikosti zornic a jejich reakce na osvit má význam pro klinickou i experimentální praxi. 

Metody a výsledky.
Zaměřili jsme se na zavedení infračervené pupilometrie prováděné pomocí digitální fotografie (Sony DSCF707) vyhodnocované běžným programovým vybavením (Adobe Photoshop 6,0 a MS Excel 2002). Měření probíhalo v zatemněné místnosti po pětiminutové adaptaci dobrovolníků na tmu. Průměr zornice jsme vypočítali z opakovaného měření podle vzorce D(mm)=30/S(pix)*D(pix), kde D(pix) a D(mm) představují průměry zornice v pixelech a milimetrech a S(pix) je délka standardu o skutečné velikosti 30 mm v pixelech. Při validaci metody jsme měřili průměry kružnic a zjistili jsme odchylku menší než ±3 % od skutečné hodnoty. Při srovnání měření průměru zornic pomocí digitální fotografie nebo přístrojem Pupillscan II byla relativní odchylka měření menší než 5 %. Použitelnost metody při hodnocení farmakodynamického účinku jsme ověřili u 7 dobrovolníků po perorální aplikaci 100 mg tramadolu. 

Závěry.
Popsaná metoda je dostatečně přesná a senzitivní pro použití v praxi. Další výhodou popsaného postupu je též jednoduchost měření. 

Klíčová slova:
zornice, mióza, farmakokinetika, farmakodynamika, tramadol.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#