#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HYPOTÉZY ASOCIÁCIE HLA MOLEKÚL S OCHORENIAMIAUTOIMUNITNÉHO CHARAKTERU


: K. Kološtová;  M. Černá;  M. Anděl 1
: Oddělení buněčné a molekulární biologie 3. LF UK, Praha 1II. interní klinika 3. LF UK, Praha
: Čas. Lék. čes. 2002; : 755-762
:

Príčinou autoimunitných ochorení je imunitná reakcia namierená proti rôznym autoantigénom. Medzi molekulyzahrnuté do procesu prezentácie antigénov imunitnému systému patria aj HLA molekuly, u ktorých sa dokázalaasociácia s jednotlivými nozologickými jednotkami. Jednou z najsilnejších v literatúre popísaných asociácií jeasociácia HLA-B27 s ankylozujúcou spondylitídou. Obdobne je tomu i pri asociáciách s HLA molekulami triedy IIpri jednom z najčastejších autoimunitných ochorení – diabetes mellitus 1. typu. Diabetes 1. typu je orgánovošpecifické autoimunitné ochorenie charakterizované deštrukciou β-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu.Príčina špecifického deštrukčného procesu prebiehajúceho v pankrease nie je známa, ale predpokladom iniciácietohto procesu je existencia vlastného antigénneho peptidu, ktorý je opakovane prezentovaný imunitnému systému.Nasledujúci prehľadný článok poukazuje na najzaujímavejšie a najpravdepodobnejšie riešenia doposiaľ nezodpovedanýchotázok o mechanizme HLA asociácie.

Klíčová slova:
HLA, autoimunita, HLA-asociácia, hypotéza, ankylozujúca spondylitída, HLA-B27, diabetesmellitus 1. typu, glutamátdekarboxyláza (hGAD65), enterovírusy (HERVs), regulácia expresie.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#