#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ ASPEKTY V PATOGENEZI CHOLESTEROLOVÉCHOLELITIÁZY


Authors: L. Vítek
Authors‘ workplace: Ústav klinické biochemie a IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2002; : 595-600
Category:

Overview

Názor na patogenezi cholesterolové cholelitiázy prodělává v poslední době dramatický vývoj. Ačkoli ještě předněkolika lety se považovala tato oblast medicíny za prakticky poznanou a z výzkumného pohledu za nepřílišzajímavou, došlo s expanzí poznatků v oblastimetabolizmu lipidů k revolučnímzměnámv nazírání na etiopatogenezicholesterolové cholelitiázy. Je zcela jednoznačné, že hlavním patogenetickým faktorem uplatňujícím se při vznikucholesterolových kamenů je supersaturace žluči cholesterolem. Ta je ovlivňována biliární sekrecí tří hlavních složekžluči, cholesterolu, fosfolipidů a žlučových kyselin. Za posledních několik let byla publikována celá řada pracítýkajících se biliární sekrece všech těchto tří klíčových složek do žluči a byly poznány molekulárně biologickémechanizmy vedoucí k poruchám homeostázy žlučových lipidů. Tyto nové aspekty jsou podkladem tohoto přehlednéhočlánku, jehož hlavním cílem je poukázat na složitost a komplexitu etiopatogeneze cholesterolové cholelitiázy.

Klíčová slova:
cholelitiáza, žlučové kameny, patogeneze, etiologie, biliární sekrece, žlučové lipidy, cholesterol,fosfolipidy, žlučové kyseliny.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#