#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PORODNÍ HMOTNOST A GESTAČNÍ VĚK VE VZTAHUK PRŮBĚHU GRAVIDITY


: L. Kukla;  M. Bouchalová;  P. Čoupek
: Výzkumný ústav zdraví dítěte, Brno Český geologický ústav, Praha – pobočka Brno
: Čas. Lék. čes. 2001; : 662-667
:

Východisko.
V polovině těhotenství vyplnilo více než 3000 brněnských žen dotazníky pro studii ELSPAC(Evropská dlouhodobá studie těhotenství a dětství). Referovaly o svém zdraví, činnostech, stresech a psychickémstavu od počátku gravidity.Metody a výsledky. Z lékařské dokumentace byly získány nálezy z jejich prenatálních prohlídek a záznamyo potížích a poruchách těhotenství. Po narození dětí byly informace z obou pramenů spojeny s údaji o jejich porodníhmotnosti (PHM) a gestačním věku (GV) pro analýzu rozptylu podle zjištěných znaků. U vztahů statistickyvýznamných byly dále stanoveny deficity PHM (v gramech) a GV (v týdnech) jako rozdíly mezi skupinovýmia celosouborovými průměry pro chlapce, dívky a všechny novorozence spolu. PHM, GV nebo oba ukazatele bylystatisticky významně menší než souborové průměry po užívání některých medikamentů, alkoholu, dále u dětí žen,které se cítily kolem poloviny těhotenství ochablé, které pracovaly na částečný úvazek, měly v zaměstnání vedoucípostavení, prodělaly vážnou nemoc, pokusily se o sebevraždu, obávaly se, že plod má nějakou vadu a kterénepovažovaly nastávající mateřství za svou prioritu. Těžší PHM měly děti žen, které se během gravidity provdaly,a delší GV těch, které užívaly kyselinu listovou. Vztah neuroticizmu k výsledku gravidity zjištěn nebyl, jen slabýúčinek projevila stresogenita. Silný deficit PHM i GV se projevil u předčasného odlučování placenty, eklampsie,vcestného lůžka, cervikální cerkláže, hrozícího předčasného porodu, krvácení ve 2. trimestru, u hypertenze a hos-pitalizace, zvláště opakované. Jen PHM byla snížena při suspektní retardaci růstu, oligohydramniu a zvýšena bylapři otocích. Jen GV byl zkrácen u žen, které nepřišly na UZ vyšetření a které musely dodržovat zvláštní dietu.Závěry. Pro PHM, rozdělenou do 8 tříd po 500 g byly sledovány některé znaky matek, z nichž výška, všechnyukazatele hmotnosti počínajíce její PHM, hodnoty nejvyššího systolického i diastolického tlaku v graviditě a nejnižšíhladina hemoglobinu vykazovaly statisticky významné trendy, souběžně s PHM novorozenců.

Klíčová slova:
porodní hmotnost, gestační věk, rizikové faktory, poruchy gravidity, tělesné míry matek, aktivitatěhotných, stres, neuroticizmus, epidemiologická studie.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#