#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

KARDIOLOGIE 1998


Authors: P. Jerie
Published in: Čas. Lék. čes. 1999; : 249-252
Category:

Overview

V roce 1998 bylo shromážděno množství nových informací o kysličníku dusnatém (NO), jeho významu v pato-genezi kardiovaskulárních poruch a o možnostech užití v terapii. Byly uveřejněny první spolehlivé práce o inhalačníaplikaci NO u nemocných s plicní hypertenzí a dysfunkcí pravé komory s těžkým selháním. Jde především o kan-didáty transplantace a pacienty s podpůrnou implantabilní pumpou. Byl též popsán příznivý vliv vitaminu C jakoantioxidancia u pacientů s esenciální hypertenzí a porušenou vazodilatací; tomuto efektu může být zabráněnoblokádou NO syntázy. Bylo dále ukázáno, že karvedilol může svým antioxidativním účinkem zabránit vznikunitrátové tolerance - efekt, který chybí u arotinololu, jenž má stejné alfa- a beta-blokující vlastnosti jako karvedilol,není však antioxidativum. Klinické práce jsou zaměřeny na prevenci koronární choroby srdeční: byla zveřejněnadoporučení o prevenci a terapii koronární choroby srdeční (Evropská kardiol. společnost), shrnuta doporučenío antikoagulační léčbě a publikovány směrnice o antitrombotické terapii ve všech indikacích. Množství publikacíse zabývá účelnou terapií hypertenze všech forem. U mírné hypertenze má být rozhodnutí o terapii založeno nazhodnocení kardiovaskulárního rizika, nikoli na pouhých hodnotách TK. Za základ léčby se považují diuretikaa betablokátory, pokud nejsou kontraindikovány, a není-li jasná indikace jiného antihypertenziva. Léčba má býtzaložena na minimálních účinných dávkách, jež nemají nežádoucí účinky, a má přihlížet k individuálnímu stavupacienta. Totéž platí pro srdeční slabost, jejíž léčba se má řídit především etiologií a formou. Základem léčby, kterýbyl uznán za účinný, jsou diuretika, ACE inhibitory a digoxin tam, kde je indikován.

Klíčová slova:
inhalační aplikace NO, antioxidancia, karvedilol, arotinolol, prevence koronární choroby srdeční,léčba hypertenze, diuretika, silbenafil, xenical.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#