#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přístup lékařů primární zdravotní péče k prevenci


Authors: V. Valenta 1;  J. Kučerová 1;  V. Tučková 1;  P. Bartošová 1;  P. Salač 2;  J. Picek 3;  S. Riegrová 4
Authors‘ workplace: Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Ředitel: MUDr. Vladimír Valenta 1;  Katedra aplikované kybernetiky, Fakulta strojní Technická univerzita v Liberci Vedoucí: Ing. Michal Moučka, Ph. D. 2;  Katedra aplikované matematiky, Fakulta pedagogická Technická univerzita v Liberci Vedoucí: Prof. RNDr. Karel Segeth, CSc. 3;  Český statistický úřad, Krajská reprezentace Liberec Ředitel: Ing. Ladislav Knap 4
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(6): 351-355
Category: Of different specialties

Overview

Cíl:
Zjistit a popsat změny, které se od roku 1997 do roku 2005 odehrály ve výskytu vybraných rizikových faktorů nemocí a v přístupu občanů města Liberce a lékařů primární zdravotní péče k prevenci a využít tyto informace k orientaci realizovaných aktivit Zdravotní politiky Libereckého kraje (1). Z široce pojaté studie se toto sdělení zaměřuje na přístup lékařů primární zdravotní péče k prevenci.

Soubor a metodika:
Opakovaná dotazníková studie „Prevence a zdraví“ (2) reprezentativního vzorku obyvatel města Liberec, v cílovém souboru bylo 1 134 osob ve věku 18–65 let. Dotazník zahrnoval následující okruhy zájmů: frekvence a průběh návštěvy lékaře, rizikové chování a výskyt vybraných rizikových faktorů, subjektivní hodnocení zdravotního stavu a sociálně ekonomické faktory. Šetření provádělo 15 školených tazatelů.

Výsledky:
Ve zkoumaných oblastech, na které je sdělení zaměřeno, studie prokázala zlepšení přístupu lékařů primární zdravotní péče k prevenci ve sledovaném období. S ohledem na očekávání občanů a zejména na význam prevence však celková úroveň prevence v rámci běžné návštěvy lékaře zůstává nízká, a to i v případě pacientů z rizikových skupin.

Závěr:
Výstupy ze studie jsou významnou zpětnou vazbou pro usměrňování zejména preventivních aktivit v rámci realizace zdravotní politiky kraje, ukazují na nutnost změny některých přístupů a především na stále dostatečnû nevyužitý potenciál primární zdravotní péče v oblasti prevence.

Klíčová slova:
subjektivní hodnocení zdravotního stavu, životní styl, rizikové faktory, prevence, hodnocení přístupu lékařů k primární prevenci, vliv rady lékaře na změnu životního stylu, zdravotní politika.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#