#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost výukového filmu na zlepšení znalostí studentů středních nezdravotnických škol o kardiopulmonální resuscitaci


Authors: J. Málek 1;  A. Kurzová 1;  Beránkovám. 2;  J. Knor 1,3
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV, Praha Přednosta: prof. MUDr. Jan Pachl, CSc. 1;  Střední zdravotnická škola a Vyšší zdravotnická škola 2;  Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha Vedoucí: doc. MUDr. Jan Pokorný, DrSc. 3;  Ulice 5. května, Praha Ředitelka: PhDr. Mária Janáková 4
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(5): 288-291
Category: Of different specialties

Overview

Východiska:
Znalost kardiopulmonální resuscitace patří k základním dovednostem první pomoci. Její výuce především u mládeže je v ČR věnována soustavná pozornost. Cílem naší studie bylo zjistit faktickou úroveň teoretických vědomostí o resuscitaci a současně účinnost výukového filmu, který byl zhotoven v rámci Projektu podpory zdraví.

Metodika:
Byl vypracován jednoduchý dotazník, který zahrnoval 17 otázek prověřujících znalost doporučení pro kardiopulmonální resuscitaci s právě jednou správnou odpovědí. Dotazník byl rozdán studentům středních nezdravotnických škol před shlédnutím filmu a po něm tentýž den. Výsledky byly zpracovány McNemarův chi-kvadrát testem symetrie v tabulce 2x2.

Výsledky:
Testu se zúčastnilo 796 studentů z 26 tříd, pro další statistické zpracování mohlo být využito 784 párů , tj. 98,5 % dotazníků. Úvodní znalosti byly vesměs velmi nízké (méně než 30 % správných odpovědí). Po instruktáži pomocí filmu došlo k statisticky vysoce významnému (p<0,001) zlepšení znalostí ve všech otázkách i ve výsledném skóre (v průměru o 37 %).

Závěr:
Na základě našich výsledků se zdá, že přes úsilí věnované výuce kardiopulmonální resuscitace mezi laickou veřejností jsou znalosti nízké a měl by být změněn systém výuky a zařazeny opakovací kurzy. Výukový film je pro tento účel vhodná metoda.

Klíčová slova:
kardiopulmonální resuscitace, výuka.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#