#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvalita života – vymezení pojmu a jeho význam pro medicínu a zdravotnictví


Authors: H. Hnilicová 1;  V. Bencko 2
Authors‘ workplace: Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví 1. LF UK, Praha přednosta MUDr. F. Schneiberg 1;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. V. Bencko, DrSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(11): 656-660
Category: Biopsychosocial relations

Overview

Článek přináší přehled vývoje pojmu „kvalita života“ a jeho pojímání v kontextu různých vědních disciplín. Je kladen důraz na jeho interdisciplinární charakter, přičemž největší pozornost je věnována psychologickému, sociologickému a medicínskému pojetí. Autoři uzavírají, že termín „kvalita života“ má stránku objektivní a subjektivní a má několik domén. Jednotlivé domény se týkají různých stránek lidské existence a jejich význam pro celkovou kvalitu života se u různých jedinců liší. Objektivní stránku kvality života lze ztotožnit se životními podmínkami, kam patří také zdravotní stav daného jedince. Subjektivní stránka kvality života je určena celkovou spokojeností se životem, tj. kognitivním (více-méně racionálním) ohodnocení vlastního života a jeho emocionálním prožíváním. Studium kvality života odráží současný trend prolínaní společenskovědního a biomedicínského přístupu ke zkoumání člověka. V medicíně a ve zdravotnictví má svůj praktický dopad ve snaze o změnu přístupu k péči o nemocné i v podpoře a rozvíjení preventivních programů. Orientace na kvalitu života znamená, že zdravotníci se zajímají nejenom o klinické výsledky indikované terapie, ale zejména o její vliv na každodenní život pacientů, tj. na jejich partnerský a sexuální život, na jejich soběstačnost, sociální kontakty, schopnost věnovat se zájmům a koníčkům apod.

Klíčová slova:
kvalita života – interdisciplinární přístup – definice kvality života – domény kvality života – zdravím ovlivněná kvalita života – měření kvality života.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#