#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Projevy duševních porucha obtíže při jejich popisováníČást III. Skin picking


Authors: G. O. Krizek 1;  R. Honzák 2,3
Authors‘ workplace: Psychiatr, Washington, DC, USA 2Psychiatrická katedra IPVZ, Praha, vedoucí prof. MUDr. K. Chromý, CSc. 3Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK, Praha, přednosta MUDr. B. Seifert 1
Published in: Prakt. Lék. 2004; (4): 181-185
Category:

Overview

Skin picking je anglický termín, který dosud nemá oficiální český překlad a rozumí se pod nímpřehnané a chorobné oštipování, ďoubání kůže a jejích adnex, jejich okusování event. dalšímanipulace, která v rozporu s úmysly jedince vede ke zhoršení stávajícího stavu. Jde o impulzivní,opakované chování, jeho intenzita stoupá ve stresujících situacích, narušuje každodenníživot a vede ke zhoršení celkového psychického stavu. Ačkoli jde o chování na pomezí obsedantněkompulzivních rituálů, stav ještě nebyl zařazen do žádné diagnostické kategorie. Lidé, kteřítěmito obtížemi trpí, mají vysokou komorbiditu dalších psychických poruch. Z etologickéhohlediska jde o patologicky zvrhlé šlechticí chování; při některých poruchách nebo genovémanipulaci se s ním setkáme i v živočišné říši.Autoři přinášejí přehled klinické symptomatologie a ohraničení tohoto syndromu, provizornídiagnostická kritéria, diferenciální diagnostické postupy, doporučenou terapii, jejíž výsledkyjsou zatím skromné. Upozorňují na to, že syndrom se netýká pouze psychiatrie, ale ve svýchdůsledcích se prolíná mnoha obory.

Klíčová slova:
skin picking - kompulzivní jednání - obsedantně kompulzivní porucha - úzkostnéporuchy - deprese - trichotilomanie - syndrom Praderův-Williův - Münchhausenův syndrom -diagnostika - léčba.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#