#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinický význam beta-hemolytickýchstreptokoků sérologickéskupiny C u člověka


Authors: J. Motlová
Authors‘ workplace: Centrum epidemiologie a mikrobiologie, Státní zdravotní ústav, Praha, vedoucí Centra doc. MUDr. B. Kříž, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2004; (12): 726-731
Category:

Overview

Streptokoky sérologické skupiny C představují 9-17 % všech kmenů beta-hemolytických streptokoků získaných z klinických vzorků od člověka. Jsou izolovány od pacientů s invazivními infekcemi méně často, než je tomu u streptokoků sérologických skupin A, B a G. Nejčastěji nalézaným streptokokem skupiny C je Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis. Vyvolává jak infekce mírné a povrchové, tak i onemocnění závažná - bakteriémie, septikémie, streptokokový syndrom toxického šoku, hnisavé infekce kůže a měkkých tkání, nekrotizující fasciitidu, infekce pleuropulmonární a metastaticky rozšířené. Spektrum onemocnění zahrnuje i post-streptokokové následky - peritonzilární absces, akutní glomerulonefritidu (AGN) a reaktivní artritidu. Infekce jsou jak endogenního, tak exogennflio (zvířecího) původu. Jejich manifestace je prakticky neodlišitelná od infekcí vyvolaných streptokoky skupiny A. Až v poslední době byla potvrzena účast Streptococcus constellatus subsp. pharyngis v etiologii akutní faryngitidy. Streptococcus anginosus je významným agens zejména purulentních infekcí - abscesů vznikajících na různých místech těla (včetně dutiny ústní, jater a sleziny) a endokarditid. Nákazy vyvolané Streptococcus equi subsp. zooepidemicus a Streptococcus equi subsp. equi mají charakter zoonóz a jsou vzácné. (Nemocnění působená S. equi subsp. zooepidemicus zahrnuje záněty horních dýchacích cest, cervikální lymfadenitidy, pneumonie, bakteriémie, endokardi-tidy, meningitidy, septikémie, septické artritidy a celulitidy. Infekce horních dýchacích cest mohou být následovány AGN. (Nemocnění S. equi subsp. equi se prezentuje zejména jako bakteriémie. Lékem volby pro beta-hemolytické streptokoky skupiny C je penicilin G. Všechny kmeny jsou k penicilinu citlivé, penicilin tolerantní izoláty byly popsány. Kombinovaná terapie, penicilin a gentamicin, je doporučena pro léčbu endokarditid, meningitid, septických artritid a bakteriémií u neutropenických pacientů.

Klíčová slova:
beta-hemolytické streptokoky skupiny C - Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis - Streptococcus constellatus subsp. pharyngis - Streptococcus anginosus - Streptococcus equi subsp. zooepidemicus

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#