#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anaplastický karcinom štítné žlázy s chondrosarkomatózní komponentou


Authors: J. Laco;  A. Ryška;  P. Čelakovský *
Authors‘ workplace: Fingerlandův ústav patologie, LF UK a FN, Hradec Králové ;  Klinika ušní, nosní a krční, LF UK a FN, Hradec Králové *
Published in: Čes.-slov. Patol., 41, 2005, No. 1, p. 34-37
Category: Original Article

Overview

Autoři prezentují případ 83leté pacientky s dvouměsíční anamnézou zvětšující se strumy. Při vyšetření endokrinologem byla zjištěna palpačně tuhá struma s fixací k měkkým tkáním. Při cytologickém vyšetření bylo vysloveno podezření na vřetenobuněčnou variantu anaplastického karcinomu štítné žlázy a doporučeno histologické ověření afekce. Pacientka zemřela 6 měsíců po operaci s metastatickým rozsevem nádoru v uzlinách a plicích.

Histologicky šlo o invazivně rostoucí vřetenobuněčný nádor s ložisky chrupavčité tkáně, která neostře přecházela do okolní nádorové masy. Chrupavka byla tvořená lobulárně uspořádanými chondrocyty s nepravidelnými jádry, místy byly přítomny i dvou- či vícejaderné chondrocyty. Na základě mikroskopického vyšetření byla stanovena diagnóza anaplastického karcinomu štítné žlázy s chondrosarkomatózní komponentou. V textu je diskutována problematika diferenciální diagnostiky tohoto nádoru.

Klíčová slova:
štítná žláza – anaplastický karcinom – chondrosarkom


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#