#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cena ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj


Published in: Čes-slov Pediat 2023; 78 (1): 54.
Category:

Ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, MBA, EBIR, předal 13. prosince 2022 deset ocenění za vynikající výsledky řešení grantových projektů Agentury pro zdravotnický výzkum (AZV) ČR. Tři z těchto ocenění mají přímou souvislost s pediatrií.


MODERNÍ PŘÍSTUPY K PRIMÁRNÍM IMUNODEFICIENCÍM: UPLATNĚNÍ MOLEKULÁRNÍ A FUNKČNÍ DIAGNOSTIKY V TERAPII (hlavní řešitelka: prof. MUDr. Anna Šedivá, DSc., z Fakultní nemocnice v Motole v Praze; spoluřešitelka doc. MUDr. Eva Froňková, Ph.D., z 2. lékařské fakulty UK v Praze)

Primární imunodeficience jsou vzácná, ale závažná onemocnění. Počet těchto nemocí se nyní blíží 500 a přesné zařazení pacienta a nalezení vhodné léčby je obtížné. Posílili jsme národní spolupráci v oblasti vzácných vrozených poruch imunity, což umožnilo efektivní tvoření kohort, účinnou diagnostiku a cílenou léčbu těchto vzácných pacientů. Zapojili jsme se do mezinárodních struktur a byli jsme cíleně pozváni do výjimečného celosvětového konzorcia výzkumu poruch imunity, které predisponují k závažným formám onemocnění COVID-19. Praktické výstupy grantového projektu umožňují nalézt cílenou personalizovanou terapii pacientů a vytvoření softwaru, který usnadňuje diagnostiku. Spolupráce imunodeficitních center také usnadnila zavedení novorozeneckého screeningu SCID, nejzávažnější, smrtelné poruchy imunity.


STUDIUM DEGRADAČNÍCH PRODUKTŮ BILIRUBINU VZNIKAJÍCÍCH PŘI FOTOTERAPII NOVOROZENECKÉ ŽLOUTENKY (hlavní řešitel: prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA, z 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze; spoluřešitel: prof. RNDr. Petr Klán, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty MUNI v Brně)

Novorozenecká žloutenka vyžadující terapeutickou intervenci se vyskytuje až u 20 % všech novorozenců. Léčbou volby je již od 50. let minulého století fototerapie modrozeleným světlem, při které vznikají polární fotodegradační produkty bilirubinu, které se snadněji eliminují z těla novorozence. Data z poslední doby však ukazují, že intenzivní fototerapie je sdružena s vyšším výskytem nádorových, metabolických či imunitně podmíněných onemocnění a u nedonošených novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností dokonce s vyšší postnatální mortalitou.

Cílem projektu bylo systematické studium fotooxidace bilirubinu využívaného v léčbě těžké novorozenecké žloutenky. Výsledky projektu by měly přispět k optimalizaci fototerapeutických léčebných postupů v neonatologii. Zavedené analytické metody umožní monitorovat účinnost těchto postupů i identifikovat rizikové pacienty.


BIOLOGIE A IMUNOPATOLOGIE SELHÁNÍ KOSTNÍ DŘENĚ  A KOMBINOVANÉ AUTOIMUNITNÍ CYTOPENIE (EVANSOVA SYNDROMU) U DĚTÍ (hlavní řešitel: prof. MUDr. Jan Starý, DrSc., z 2. lékařské fakulty UK v Praze, spolupracovníci doc. MUDr. Eva Froňková, Ph.D., MUDr. Ester Mejstříková, Ph.D., MUDr. Michal Svatoň, Ph.D., doc. MUDr. Martina Suková, Ph.D.)

V souboru 38 dětí s chronickými kombinovanými autoimunitními cytopeniemi (Evansův syndrom) jsme u 58 % z nich nalezli varianty genů ovlivňující funkci imunitního systému. U tří dětí jsme se na základě diagnózy primární imunodeficience a nepříznivého průběhu nemoci rozhodli k transplantaci kostní dřeně. U jednovaječných dvojčat se závažným průběhem imunitních cytopenií a autoinflamatorních projevů jsme diagnostikovali dosud nepopsaný, na X-chromozom vázaný primární imunodeficit postihující gen pro Toll-like receptor 8. Závažněji postiženého chlapce jsme vyléčili transplantací kostní dřeně, u druhého sourozence jsme farmakologickou léčbou dosáhli remise. Dále jsme vyšetřili 62 dětí se selháním kostní dřeně. Odhalili jsme dosud nepopsanou příčinu anemie z poruchy metabolismu folátů způsobenou mutací genu kódujícího transportér redukovaného folátu. Kauzalitu mutace jsme ověřili funkčními testy a pacientovi nasadili účinnou léčbu. Mimořádným příspěvkem k poznání klinického spektra vrozené sferocytární anemie byl průkaz dvou dosud nepopsaných mutací genu spektrinu-alfa u dítěte, u kterého selhala splenektomie i transplantace kostní dřeně.


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#