#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Detekce ektopické žaludeční sliznice u dětí pomocí scintigrafie s 99mTc-pertechnetátem sodným


Authors: J. Doležal 1;  J. Vižďa 1;  P. Kuliaček 2
Authors‘ workplace: Oddělení nukleární medicíny FN, Hradec Králové přednosta MUDr. Ing. J. Vižďa 1;  Oddělení dětské chirurgie a traumatologie FN, Hradec Králové přednosta MUDr. J. Koudelka, CSc. 2
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (7-8): 428-434.
Category: Original Papers

Overview

Cíl:
Článek popisuje zkušenosti se scintigrafií Meckelova divertiklu u dětí. Divertikl je někdy vystlán ektopickou žaludeční sliznici, což může vést ke vzniku peptického vředu a krvácení. Diagnostika tohoto krvácení je obtížná a významně se při ní může uplatnit scintigrafie Meckelova divertiklu.

Materiál a metoda:
V letech 1994–leden/2007 jsme scintigrafií s 99mTc-pertechnetátem vyšetřili 78 dětí (39 chlapců, 39 dívek, věkový rozsah 1–17 let, medián 8 let). Všichni pacienti měli časově aktuální anamnézu krvácení do trávicího ústrojí z neznámého zdroje (meléna, enteroragie, odezva v krevním obraze).

Výsledky:
Scintigrafie zjistila u tří dětí (2 chlapci – 2 roky a 10 let, 1 dívka – 4 roky) ložisko ektopické žaludeční sliznice. Pacienti podstoupili operaci, chirurg resekoval Meckelův divertikl, ve kterém se podle histologie nacházela ektopická žaludeční sliznice. Po operaci došlo ke stabilizaci krevního obrazu. U pacientů, kteří měli scintigrafii negativní, došlo ke spontánnímu zastavení krvácení do trávicího traktu, jednalo se pouze o jednu epizodu krvácení, které se již neopakovalo a nebyly přítomny žádné jiné alarmující příznaky, jež by nutily k provedení enteroskopie nebo chirurgického zákroku.

Závěr:
Scintigrafie Meckelova divertiklu pomohla u dětských pacientů detekovat ektopickou žaludeční sliznici.

Klíčová slova:
ektopická žaludeční sliznice, krvácení do trávicího traktu u dětí, scintigrafie Meckelova divertiklu


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#