#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úrazovost u žáků mladšího a staršího školního věku. Rizika fraktur a luxací ve vztahu k pohlaví a vývoji dítěte


Authors: S. Janoušek 1;  P. Sedlák 2;  Z. Zvadová 1;  Z. Roth 3;  J. Vignerová 3
Authors‘ workplace: Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví a životních podmínek, Praha vedoucí doc. PhDr. V. Kebza, CSc. 1;  Katedra antropologie a genetiky člověka, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Praha vedoucí prof. RNDr. Z. Šmahel, CSc. 2;  Státní zdravotní ústav, Oddělení statistiky a bioinformací, Praha vedoucí RNDr. B. Procházka, CSc. 3
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (12): 655-663.
Category: Original Papers

Overview

Pro vznik fraktur a luxací byla stanovena dvě riziková období v průběhu vývoje školního dítěte. Tím prvním, které je z hlediska tohoto druhu úrazů vůbec nejrizikovější, je období bezprostředně po nástupu školní docházky. Druhým rizikovým obdobím je puberta, která je více riziková v decelerační nežli v akcelerační růstové fázi.

Naše poznatky naznačují možné příčiny a souvislosti dětské úrazovosti, k nimž patří nejenom vývojová fáze dítěte, ale též stupeň fyzické zdatnosti, druh aktivity či nepřiměřená zátěž, které mohou být dítě či pubescent exponováni při školní tělesné výchově. Není sporu o tom, že předkládaná zjištění o biologických a vývojových determinantech úrazovosti u školních dětí musí být objektivizována dalším výzkumem a studiemi umožňujícími poté odpovídající intervenci na poli úrazové prevence.

Klíčová slova:
školní věk, somatický růst a vývoj, dětské úrazy, zlomeniny, vykloubeniny


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#