#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Invazivní mykotické infekce na Klinice dětské onkologie FN Brno v letech 2002–2006


: K. Toušovská 1;  D. Dembická 1;  P. Lokaj 1;  P. Múdrý 1;  I. Kocmanová 2;  J. Skotáková 3;  P. Habanec 4;  J. Štěrba 1
: Klinika dětské onkologie LF MU Brno a FN Brno přednosta prof. MUDr. J. Štěrba, PhD. 1;  Oddělení klinické mikrobiologie FN Brno primářka MUDr. A. Ševčíková 2;  Klinika dětské radiologie LF MU Brno a FN Brno přednostka doc. MUDr. J. Skotáková, CSc. 3;  Ústav patologie LF MU Brno a FN Brno přednosta prof. MUDr. J. Mačák, CSc. 4
: Čes-slov Pediat 2007; 62 (12): 664-673.
: Original Papers

Úvod:
Invazivní mykotické infekce (IFI) jsou obávanou komplikací léčby pacientů s onkologickou diagnózou. Jejich mortalita dosahuje až 80 %, nezanedbatelná je i ekonomická náročnost léčby. Incidence IFI v rámci jednotlivých pracovišť se může lišit v závislosti na skladbě pacientů, antibiotické a antimykotické lékové politice a epidemiologických podmínkách pracoviště. Cílem této práce bylo zjistit incidenci IFI na pracovišti po osmi letech od jeho založení.

Metody:
Retrospektivně autoři zhodnotili klinická, mikrobiologická a radiologická data pacientů se spotřebou systémových antimykotik a na tyto pacienty uplatnili konsensuální diagnostická kritéria IFI.

Výsledky:
V uvedeném období bylo na klinice léčeno 562 pacientů, z nichž u 14 (2,5 %) autoři potvrdili diagnózu IFI. U deseti pacientů se jednalo o IFI jistou, u jednoho pravděpodobnou a u tří možnou. V devíti případech se jednalo o invazivní kandidózu (IC), ve čtyřech případech o invazivní aspergilózu (IA) a jeden pacient prodělal invazivní zygomykózu. Původcem IC byly v šesti případech kmeny C. non albicans, ve třech případech C. albicans. Základní diagnóza akutní myeloidní leukémie nebo myelodysplastického syndromu (AML/MDS) a meduloblastomu (MBL) byla spojena s 11,9, resp. 5,4krát zvýšeným rizikem IFI. Profylakticky podané antimykotikum u kolonizovaných pacientů selhalo v prevenci IFI. V důsledku IFI zemřeli celkem dva pacienti (14,2 %). Autoři nepozorovali rozdíl v mortalitě mezi neutropenickými a non-neutropenickými pacienty.

Závěr:
Incidence IFI v souboru se neliší od publikovaných dat. Závažným nálezem je tendence k nárůstu IFI v posledních dvou letech a vysoký podíl kmenů C. non albicans mezi původci invazivních kandidóz. Pro nejrizikovější skupinu pacientů s AML/MDS může být přínosem primární antimykotická profylaxe. Ta by optimálně měla být prováděna v podmínkách multicentrické kontrolované studie.

Klíčová slova:
invazivní mykotická infekce, malignita, incidence, léčba, mortalita


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#