#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ezetimib – selektivní inhibitor cholesterolu a jeho využití při léčbě familiárních hypercholesterolémií u dětí a adolescentů*


Authors: J. Hyánek;  V. Martiníková;  J. Dvořáková;  L. Dubská;  F. Pehal
Authors‘ workplace: Nemocnice Na Homolce, Praha přednosta prim. MUDr. M. Průcha, PhD. ;  Metabolická ambulance, Oddělení klinické biochemie, hematologie, imunologie a molekulární genetiky
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (11): 603-609.
Category: Original Papers

Overview

Úvod:
Hledání nových metabolicky účinných a neškodných hypolipidemik pro léčbu familiární hypercholesterolémie přineslo úspěch ve formě selektivního inhibitoru vstřebávání cholesterolu, který je poprve vyzkoušen i u našich dětí a adolescentů.

Cíl:
Praktické vyzkoušení nového nestatinového léku ezetimibu – selektivního inhibitoru střevní absorpce cholesterolu – pro účinnou léčbu dětské familiární hypercholesterolémie.

Výsledky:
Pětadvacet dětí a adolescentů s molekulárně-geneticky prokázanou familiární hypercholesterolémií bylo úspěšně léčeno ezetimibem v dávce 5 nebo 10 mg/d samostatně nebo v kombinaci se simvastatinem či atorvastatinem (2,5–20 mg/d). U všech pacientů bylo velice snadno dosaženo léčebné hladiny celkového cholesterolu 4,8 mmol/l. U 15 dětí stačilo k normalizaci hladiny cholesterolu pouze podávání samotného Ezetrolu (5–10 mg/d). Žádné nepříznivé účinky během 2leté léčby zatím nebyly pozorovány.

Závěr:
Ezetrol (Schering Plough-MSD) podávaný v dávkách 5 a nebo 10 mg/d samostatně nebo v kombinaci se simvastatinem a atorvastatinem velmi efektivně snižoval zvýšený cholesterol u dětské a adolescentní familiární hypercholesterolémie na léčebnou hladinu. Za 2 roky podávání autoři nepozorovali žádné nepříznivé vedlejší účinky ani změny laboratorních markerů nutrice včetně vitaminů, pohlavních hormonů či somatometrických údajů růstu a hmotnosti.

Klíčová slova:
familiární hypercholesterolémie u dětí a adolescentů, ezetimib, medikamentózní léčba, nestatinová léčba


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#