#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obstrukční spánková apnoe dětského věku


: I. Příhodová
: Neurologická klinika UK 1. LF a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. E. Růžička, DrSc.
: Čes-slov Pediat 2007; 62 (11): 631-637.
: Review

Poruchy dýchání ve spánku způsobené obstrukcí horních cest dýchacích (obstrukční spánková apnoe) se vyskytují u 2–3 % dětí s maximem mezi 3.–8. rokem života. Na obstrukci se podílí zvětšení adenoidní vegetace a tonzil, ale také odchylky struktury a inervace horních cest dýchacích, částečně podmíněné geneticky. Zvýšené riziko pro výskyt obstrukční spánkové apnoe představují také všechna onemocnění spojená s hypotonií a zúžením horních cest dýchacích. Obstrukční spánková apnoe způsobuje chronickou intermitentní hypoxii a opakovanými probuzeními vede k fragmentaci spánku. Důsledkem jsou změny kognitivních funkcí, poruchy chování, emocí a nálady, neprospívání, porucha růstu a kardiovaskulární onemocnění.

Spolehlivou diagnózu obstrukční spánkové apnoe u dětí umožňuje noční polysomnografie. Léčbou první volby je provedení adenotomie a tonzilektomie. U menší části dětských pacientů je indikována léčba pozitivním či dvojúrovňovým přetlakem v dýchacích cestách.

Klíčová slova:
obstrukční spánková apnoe, dětský věk, kognitivní funkce, porucha pozornosti s hyperaktivitou, noční polysomnografie, adenotomie a tonzilektomie


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#