#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primární poruchy metabolismu lipidů u dětí – naše zkušenosti


: L. Dostalová Kopečná
: I. dětská interní klinika LF MU a FN Brno přednostka prof. MUDr. H. Hrstková, CSc.
: Čes-slov Pediat 2006; 61 (9): 506-512.
: Original Papers

Úvod:
V letech 1996–2005 bylo vyšetřeno v ambulanci pro poruchy metabolismu lipidů kliniky 697 dětí (350 chlapců, 347 dívek) odeslaných praktickými lékaři pro děti a dorost pro dyslipoproteinémii (DLP).

Materiál a metody:
U pacientů byly sledovány hodnoty celkového cholesterolu (TC), LDL, HDL, triacylglycerolů (TAG). Diagnóza primární DLP byla molekulárně-geneticky potvrzena u 59 dětí (27 chlapců, 32 dívek). Familiární hypercholesterolémie byla prokázána u 12 pacientů (5 chlapců, 7 dívek) průměrného věku 14,7 roků. Mutace R395W, D461N, G571E a D245E byly nejčastější. Familiární defekt apolipoproteinu B-100 byl prokázán u 47 dětí (22 chlapců, 25 dívek) průměrného věku 14,5 roků. Byly porovnávány vstupní hodnoty TC, HDL, LDL, TAG s hodnotami po 6měsíčním dodržování diety.

Výsledky:
Z provedeného statistického testování vyplynulo, že hladiny TC u dětí po dietní léčbě významně klesly ve srovnání s hladinami výchozími, pokles činil cca 13 %. Statisticky významný byl rovněž pokles hladin LDL se stavem před dietou v průměru o 12 %. U 8 dětí léčených kromě diety i hypolipidemiky (Sortis, Questran) byly srovnávány hodnoty TC, TAG, HDL, LDL před léčbou, na dietě a po 6měsíční kombinované léčbě. Statistickým testováním bylo prokázáno, že kombinovaná léčba podstatným způsobem snížila hladiny sérového TC, pokles činil více než 55 %. Kombinovaná léčba vedla rovněž ke statisticky signifikantnímu snížení hladin sérového LDL (p <0,05). Snížení se pohybovalo okolo 57 %.

Závěr:
U většiny dětí s DLP stačí pouze úprava výživových a pohybových zvyklostí k normalizaci koncentrací lipidů. Děti si tyto návyky zafixují a ponesou do své “ rizikové” dospělosti. Indikace k zahájení farmakologické je přísně individuální a vyžaduje sledování specialistou.

Klíčová slova:
děti, familiární hypercholesterolémie, familiární defekt apolipoproteinu B-100, hypolipidemická léčba, prevence


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#